x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Porci in loc de diguri

Porci in loc de diguri

25 Mai 2005   •   00:00

Dezvaluirile Jurnalului National, confirmate

Dezvaluirile Jurnalului National despre jaful de la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare Timis au fost confirmate de corpul de control al Ministerului Agriculturii. Inspectorii au constatat ca banii pentru intretinerea digurilor au fost aruncati pe fereastra. Lucrari neterminate, dar platite gras; decontari fictive; lucrari in beneficiul unor firme, platite in… porci pentru camara sefilor societatii. Vinovatii au fost destituiti si dati pe mana procurorilor.

  • de TIBERIU KISS
  • OBSERVATOR
  • DEZINTERES. Desi ar fi trebuit sa se ocupe de izolarea apelor, mai-marii de la SNIF au avut grija de propriile debarale
    Inundatiile din Banat au scos la suprafata nu numai cadavrele animalelor domestice si salbatice care s-au inecat in urma potopului, ci si o serie de afaceri dubioase ale celor de la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare Timis. Cert e ca, in loc sa se ocupe de securitatea digurilor, mai-marii de la SNIF Timis au jonglat cu banul public, in detrimentul banatenilor. Aceasta este, pe scurt, concluzia raportului intocmit de corpul de control al ministrului Gheorghe Flutur.

    Imediat dupa dezvaluirile facute de Jurnalul National privind o serie de afaceri ale celor de la SNIF Timis, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a decis sa trimita corpul de control in Banat. In doi timpi si trei miscari, la data de 18 mai a.c., subordonatii ministrului Flutur au incheiat actul de control, care cuprinde un numar de 11 pagini pline de nereguli. In aceeasi ordine de idei, pe baza notei de control, mai-marele Ministerului Agriculturii si-a pus si rezolutia: "Dispun cercetarea disciplinara a conducerii SNIF si ANIF Timis, suspendarea din functie a conducerii si inaintarea actului de control la Parchet". Adica, nici mai mult nici mai putin decat intocmirea unor plangeri penale impotriva celor care se fac vinovati de dezastrul "imbunatatirilor funciare" din Banat si a persoanelor care au bagat manuta in visteria statului roman, decontand tot soiul de lucrari fictive.

    INCEPUTUL SFARSITULUI. Asa cum rezulta din actul de control si din verificarile facute la SNIF Timis, a reiesit faptul ca "deconturile justificative privind utilizarea subventiilor alocate de la bugetul de stat nu au fost verificate si avizate de organele de control financiar". Doar asa s-a putut ajunge la situatii de-a dreptul hilare, recte, decontarea unor sume de ordinul miliardelor de lei, pentru lucrari fictive si afaceri personale ale unor membri din conducerea SNIF Timis. Referitor la afacerea dintre SNIF Timis si firma "Interject" SRL, corpul de control a ajuns la aceeasi concluzie pe care au tras-o, in urma cu doua saptamani, si cititorii Jurnalului National: "Chiar daca lucrarea a fost platita integral, incalcandu-se astfel prevederile contractuale, nici la aceasta data, reparatiile cuprinse in deviz nu au fost executate. Consideram cheltuiala, inregistrata in evidenta contabila, ca fiind nereala..."

    MAM’ MARE. In legatura cu afacerile celor de la SNIF Timis executate pe canalul Aranca, de pe raza orasului Sannicolau Mare, manevra care a costat statul roman peste 12 miliarde de lei, corpul de control al ministrului Gheorghe Flutur a ajuns, din nou, la aceeasi concluzie cu Jurnalul National: "Analizandu-se situatiile de lucrari si procesele de receptie, s-a constatat ca s-au decontat lucrari pentru transportul, cu mijloace auto, a 17.146 mc pamant, dislocat pe o distanta de pana la 50 km, in valoare de circa 817 milioane de lei. De asemenea, din devize nu a rezultat ca au fost folosite autobasculante pentru transportul pamantului. Precizam ca elementele rezultate au fost analizate din punct de vedere scriptic. Faptic, exista procese-verbale de receptie pentru executarea transportului". Cu alte cuvinte, atata timp cat nu exista foi de parcurs, e posibil ca mai-marii de la SNIF Timis sa fi carat ei insisi cei peste 17.000 mc de pamant cu... galeata, pe jos, vreo 50 km!!!

    COMISIA LU’ PESTE. Si, pentru ca tot a venit vorba de lucrari si deconturi fictive, corpul de control al Ministerului Agriculturii a gasit si o explicatie pentru tot jaful de la SNIF Timis.

    Din verificari a rezultat ca, pentru receptionarea calitativa si cantitativa a acestor lucrari de imbunatatiri funciare, conducerea SNIF Timis a numit doua comisii de receptie, formate... dintr-o singura persoana, in conditiile in care s-au derulat lucrari de peste 12 miliarde de lei. Deh, doar au fost din banii publici, nu-i asa?!? Si ca treaba sa fie cat se poate de clara, mai trebuie spus ca, la nivelul lunii ianuarie 2003, SNIF Timis a prestat o serie de lucrari in favoarea "Comtim Grup" SRL si, in loc sa incaseze suma de 30 milioane de lei, conducerea societatii de imbunatatiri funciare a acceptat... un barter. Adica, carne de porc in schimbul banilor. Asta, in conditiile in care SNIF Timis nu are nici o cantina pentru angajati si nu a facut pachete pentru salariati nici de Pasti si nici de Craciun!

    CONCLUZII
    In legatura cu gestionarea situatiei de criza survenita ca urmare a inundatiilor inregistrate in Banat, in lunile aprilie-mai a.c., corpul de control al ministrului Gheorghe Flutur a concluzionat ca, "in zona calamitata, in cursul anului 2004, cei de la SNIF Timis nu au efectuat nici o lucrare de decolmatare a canalelor, ci numai... distrugerea vegetatiei". Si asta pentru ca cei de la societatea de imbunatatiri funciare au preferat sa investeasca circa 5 miliarde de lei in calculatoare si in mobilier de birou, adus tocmai de la Constanta. "In perioada efectuarii controlului s-a constatat ca atat conducerea, cat si salariatii SNIF Timis nu se mai aflau in sediul institutiei, la ora 15:30, in vederea rezolvarii problemelor create de inundatiile din Banat", iata ultima concluzie a corpului de control, alineat care ar trebui sa-i puna pe toti functionarii publici pe ganduri.
    ×
    Subiecte în articol: observator timiş control lucrări snif