x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum se rezolvă legal documentele în Portul Constanța: Cu mii de euro și parfumuri de firmă

Cum se rezolvă legal documentele în Portul Constanța: Cu mii de euro și parfumuri de firmă

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2025   •   20:08
Cum se rezolvă legal documentele în Portul Constanța: Cu mii de euro și parfumuri de firmă

Petrică Buduru, asociat în Green Port Operator, a vrut o stație de procesare și un terminal de bitum în zona Portului Constanța. Procurorii DNA spun că acesta dorea să obțină avize, aprobări și acte în legătură cu parcele din Dana 97. Pentru asta, a plătit cu mii de euro și parfumuri de firmă.

În 4 septembrie 2024, investigatorul cu identitate atribuită a fost sunat de Petrică Buduru, care i-a solicitat o întâlnire. Câtebva ore mai târziu, la sunat din nou și a întrebat investigatorul dacă are informații despre Consiliul Tehnico-Economic (CTE) care este programat pentru următoarea zi, întrebare la care investigatorul i-a răspuns că nici măcar nu s-a stabilit președintele Consiliului Tehnico-Economic.

Redăm discuția așa cum arată ea în interceptări:

Petrică Buduru: Știți cumva… știți cumva mâine la ce oră este CTE-ul?/
Investigator: Nu, nu, nu pentru că v-am spus, deocamdată nici nu am pus președinte la CTE.
PB: A, da! Păi să vă pună pe dumneavoastră. …[râde]…(...)”

După discuție, a fost fizată întâlnirea din 4 septembrie 2024.

Investigatorul a prezentat detaliat elemente de fapt privind comunicarea dintre el și Petrică Buduru în 5 și 10 septembrie 2024.

(...) În data de 05.09.2024 (...) în jurul orei 13:30 m-am întâlnit la Restaurantul Toscana cu Petre Buduru, așa cum stabilisem anterior. (...) Petre Buduru mi-a mai spus că intenționează să contacteze un împrumut bancar pentru a finanța un proiect pe care îl are în Portul Constanța, iar una din primele activități pe care ar vrea să o înceapă este cea cu bitumul, care este strâns legată de activitatea de dragare. Acesta a mai adăugat că are două proiecte de realizat, iar unul dintre ele este cel al cărui studiu de fezabilitate se va discuta în CTE-ul din ziua următoare, eu confirmându-i că acesta va avea loc. Eu i-am mai precizat că a fost numit președinte al CTE Chirilă și că, din câte știu eu, relația dintre ei este bună, fapt care nu a fost infirmat de Buduru. Mai mult, acesta a mai spus că el știe mai multe persoane respectiv George Vișan, șeful lui Chirilă. Buduru mi-a mai spus textual că „tot timpul au ieșit strâmbe CTE-urile din cauza lui George Vișan” și că a avut noroc cu Florin Chirilă care și-a dat seama că dacă s-ar fi dus cu SF-ul la CTE ul de la București, la minister, acesta nu ar fi fost aprobat. Motivul neaprobării ar fi fost determinat de faptul că produsele petroliere nu mai sunt acceptate pentru finanțări europene. Petre Buduru a mai afirmat că dacă Florin Chirilă nu vorbea cu directorul general nu ar mai fi putut să o scoată la capăt cu George Vișan și nici nu ieșeau aprobările. În aceste condiții întrucât directorul general știa despre ce este vorba acest fapt i-a fost confirmat și de Florin Chirilă pentru ziua următoare.

Redăm intrerceptările:

PB: Am fost la, la… Nu, da` nu mi-a…nu mi-a ieșit bine… Șeful lui este GHEORGHE. Și tot timpul mi-au ieșit strâmbe… Da, deci…Că am fost la el la… dacă eu mă cunosc demult cu ei… și am… ,,Domne, e ceva necurat!” ,,Păi, cum? N-a ieșit bine?” ,,Păi, n-a ieșit bine!” Exact cum a pus-o… directorul general dintr-una… lu’ ăla trebuie să-i explici că au rămas documentele la el. Norocul este că ăsta, ă, FLORIN CHIRILĂ, care probabil are mai multe pe cap, nu are… ă, și-a dat seama și el imediat. Și a zis: ,,Domnu”…”].

Petre Buduru a mai spus că preferă să ajungă cât mai rar la birourile CN APM SA însă a fost nevoit să se ducă pentru a pregăti CTE-ul din ziua următoare și așa că a trecut și pe George Vișan.

Buduru a mai spus că în ultimele două luni a făcut demersuri pentru a obține actualul document care să nu specifice că era vorba de produse petroliere, astfel încât să poată avea acces la fonduri.

Innevstigatorul l-a mai întrebat pe Petre Buduru ce afacere dorește să facă în incinta CN APM SA, acesta răspunzând că are două proiecte împreună cu un partener al lui. Acesta are acces la Dana 97, iar partenerii săi ciprioți sunt cei de la firma ISLAND PETROLEUM, operator la danele 69 și 74. Buduru s-a arătat încrezător că afacerea se va concretiza în contextul în care va accesa fondurile necesare prin credit bancar cu garanții imobiliare. Discuția a continuat cu prezentarea de către Buduru Petre a proiectului tehnic al construcției care ar fi copia fidelă a proiectului pe care îl implementează deja Jean Tucan. Cu privire la terenul situat între Worldwide și Jean Tucan, acesta a spus că acolo se face o instalație de produse petroliere, păcură și combustibil lichid ușor cu niște colaboratori din București și Ploiești. Buduru nu a putut să precizeze unde se va duce apa rezultată din procesul tehnologic.

Petre Buduru l-a invitat pe investigatorul cu identitate atribuită să iasă din restaurant pentru a mai vorbi ceva. În fața clădirii, acesta i-a spus că a pregătit o pungă în care se află un parfum și suma de 10.000. Buduru a precizat textual: „de câte ori este ceva, spuneți”. Cei doi au intrat din nou în restaurant unde au mai stat câteva minute și când s-a ridicat i-a dat investigatorului o pungă de cadou spunând cu voce tare că în interior se află un cadou pentru el, respectiv un parfum mai tineresc. Era vorba de un parfum Tom Ford Noir.

PB: (…) Ă… Am un… …[neinteligibil]… Să vă fac un cadou… un, un parfum. Da? Și sub… dedesubt e o mulțumire a mea. Da?/
PB: Pe urmă îmi spuneți ori de câte ori… E bine așa?/
PB: Da?/
(...)
PB:Vă pun zece …/ Bine? …[neinteligibil]… vă arăt parfumul… că e parfum, da?/ Mie mai mult îmi convine așa. Și ori de câte ori e ceva nevoie, îmi spuneți.].

Investigatorul a luat punga și l-a întrebat dacă este pentru CTE-ul din ziua următoare. Buduru a răspuns textual: „pentru cum considerați”.

În 10 septembrie 2024, în jurul orei 15:00 a fost o nouă discuție prin intermediul aplicației Whatsapp cu Buduru și a fost stabilită o nouă întâlnire, în aceeași locație.

A doua întâlnire dintre investigatorul cu identitate atribuită și Petrică Buduru a avut loc în data de 12 septembrie, când Buduru, după ce a prestabilit o relaționare infracțională cu investigatorul în data de 05.09.2024, continuă să solicite sprijinul funcționarilor din cadrul CN APM SA pentru urgentarea unor proceduri în favoarea societăților controlate de acesta.

Astfel, în 12 septembrie 2024, Petrică Buduru a dat suma de 10.000 euro și un parfum marca Paco Rabanne Invictus Victory, pentru transmiterea urgentă a aceluiași studiu de fezabilitate, după aprobarea în cadrul C.T.E. al C.N.A.P.M. Constanța, către Ministerul Transporturilor, precum și pentru aprobarea la nivelul C.T.E. al C.N.A.P.M. Constanța a documentației privind autorizația de construire necesară în realizarea proiectului; în aceleași împrejurări, a remis investigatorului sub acoperire alte două bancnote de câte 100 euro, în condițiile în care acesta l-a atenționat cu privire la faptul că două dintre bancnotele în cupură de 100 euro date la 05.09.2024 erau deteriorate.

Investigatorul spune că l-a luat cu mașina pe Buduru și au discutat plimbându-ne prin oraș. În mașină, Buduru a pornit discuția despre o serie de aspecte legate de documentația pe care dorește să o depună la CN APM SA în aceeași zi la Florin Chirilă, șeful CTE. L-a rugat pe investigator să vorbească cu Florin Chirilă pentru ca acesta să dea drumul documentației cât mai repede către Ministerul Transporturilor. A precizat că firma pe care o reprezintă a făcut deja înregistrările pe platforma on-line a ministerului.

Buduru a mai spus că a depus deja și documentele pentru documentația tehnică a autorizației de construcție, tot pe aceeași firmă, GREEN PORT și că este interesat și de obținerea acesteia. El mai adăugat că prioritară este discutarea SF-ului (n.n. Studiu de fezabilitate) în ședința CTE de vineri, 13 septembrie 2024 și că SF-ul trebuie trimis cu celeritate la Ministerul Transporturilor. Cu privire la documentația tehnică a autorizației de construcție Buduru a spus că vrea să fie discutată în ședința preliminară a CTE din 13 septembrie 2024 și să fie introdusă la CTE-ul de săptămâna viitoare. El a afirmat că a discutat toate aceste aspecte cu Florin Chirilă, precizând și că relația dintre ei este veche și apropiată și că îl poate ruga diverse aspecte.

În acest sens, a explicat că FLORIN s-a certat chiar și cu Mirela Bîrchi pentru un aviz favorabil pe o solicitare a unei firme deținute de Buduru.

În aceeași zi, în zona unui restaurant Mc Donalds, Buduru a ieșit din mașină, s-a dus la mașina sa și s-a întors cu o pungă de cadouri. I-a spus investigatorului cu identitate atribuită să lase telefonul în portbagaj. Astfel a continuat deplasarea cu autoturismul și cei doi s-au oprit la un moment dat pe o străduță.

Buduru a reiterat solicitarea de a fi ajutat cu documentația tehnică a autorizației de construcție și imediat după aceea i-a înmânat investigatorului punga de cadou, spunând că în interior se află un parfum și o sumă de bani. La întrebarea dacă sunt tot 10.000 euro a răspuns afirmativ.

Pe imaginile video surprinse de investigatori se vede cum Buduru scoate din punga de hârtie un parfum şi apoi un plic, pe care i le înmânează investigatorului.
PB: Totu’ e în regulă. Sunt 10!/
(...)
PB: Şi important e să rezolvăm problemele. Iar eu sunt ă… ă… trebuie să fiu foarte atent cu contractu’, că avem, de exemplu, am nişte informaţii şi o să vedeţi că o să…

Buduru a mai zis că după ce CN APM SA trimite SF-ul la Ministerul Transporturilor va intra într-un alt CTE, dar numai pentru SF, nu și pentru documentația tehnică a autorizației de construcție. A precizat că aceasta din urmă este numai pentru primărie, pentru obținerea autorizației de construcție.

PB: Acolo mă bag în C.T.E.-u’ ă… M.T.S.-ului. Mai… E un C.T.E. da’ numai pentru… da’ numai pentru S.F., să ştiţi. Da, merge. Gata! Merge, că s-a făcut…/ (...)Da, e o nebunie, e un … stop aici tâmpit. Ă… E C.T.E.-u’, da’ numai pentru S.F., nu e pentru D.T.A.C. ( Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construcție). D.T.A.C.-u’ e pentru primărie. La noi, în Constanţa. Adică ei dau drumu’ la… la autorizaţia de construcţie. Când vreţi vă duceţi dumneavoastră, vă… Vă spun ceva. Când aveţi timp duceţi-vă să vedeţi locurile pe acolo, dacă… Da’ e zonă tâmpită acuma. Vă spun ceva: ce e acolo, groapă de gunoi. A fost… Ştiţi cât gunoi am văzut eu acolo? Vai de capu’ meu! Vai de capu’ meu! Şi acuma e un şantier întreg. Să vedem când ă… scoateţi la licitaţie… dragaju’.].”

Odată cu banii, investigatorul a predat și un alt parfum priit, un Paco Rabanne „Invinctus Victory”.

Prin procesul-verbal din data de 13 septembrie s-a pus la dispoziția procurorilor de caz un document, conținând 3 pagini și purtând denumirea ,,Notă de prezentare” și reprezintă ,,Studiul de fezabilitate” al obiectului de investiții, denumit: „Terminal de produse lichide-Port Constanța-Dana 97- Parcela 36.1” . Înscrisul predat este un draft, nefiind semnat la secțiunea ,,APROBAT, ȘEF DEPARTAMENT ADMINISTRARE PATRINONIU” de Florin Laurențiu Chirilă. Acest document conține mai multe analize și puncte de vedere în legătură cu obiectul de investiții, denumit: „Terminal de produse lichide-Port Constanța-Dana 97- Parcela 36.1” și are ca ordonator principal de credite/beneficiar/investitor: SC GREEN PORT OPERATOR SRL.

Investigatorul cu identitate atribuită a pus la dispoziția procurorilor de caz o captură foto privind o conversație purtată în data de 16 septembrie, prin intermediul Whatsapp, cu Florin Laurențiu Chirilă, în care acesta, la întrebarea investigatorului cu identitate atribuită „Gata cte-ul?” îi trimite următorul mesaj: „Da. Acum. Au trecut toate, iar miercuri la 10.00 le avizez în plen”.

În declarația dată în calitate de martor de investigatorul cu identitate atribuită în data de 2 octombrie, acesta a prezentat detaliat elemente de fapt privind comunicare dintre el, Petrică Buduru și Florin Laurențiu Chirilă, în data de 17 septembrie 2024:

„În data de 17.09.2024, am vorbit pe whatsapp cu Buduru Petrică, care m-a rugat să fac demersuri și să discut cu Florin Chirilă, persoană la care se află SF-ul acestei firme care fusese aprobat în ziua anterioară, pentru ca lucrarea să fie transmisă la Ministerul Transporturilor în această zi, întrucât va fi discutat în sedința CTE de la minister.
PB: (...) Problema se pune că... ajutați-mă cu... poate pleacă S.F-ul ăla astăzi la minister./ Tre᾿ să plece la minister că... la C.T-ul de la minister. Ălalaltul ce iese miercuri, ăla rămâne pentru autorizație, ăla rămâne la Constanța./ Și ăla trebuie să se ducă la minister neapărat, la C.T-ul de la minister.
INVESTIGATOR: Că... acuma unde e? La Chirilă? Ca să știu cu cine.../
PB: Da, da! El... el este, de aia v-am pomenit de... El este, dar ă... știți cum este, probabil că plecatu mai greu de acolo de la... de la Chirilă este. La Florin.

Investigatorul s-a întâlnit cu Florin Chirilă, pe care l-a întrebat despre SF, iar acesta i-a spus că îl va trimite la minister prin poștă, pentru a intra în CT-ul ministerului, dar tot prin DTN.

Acesta i-a mai spus că a băgat ce i-a spus Mihai Teodorescu, DTAC-ul, care va intra în plen în ziua următoare. A mai înțeles de la Florin că i-ar fi dat lui Buduru un model de proces verbal, conform cerințelor celor de la minister. (...).

(sursa: Mediafax)

 

×