x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poştaşii pregătesc marşuri de protest

Poştaşii pregătesc marşuri de protest

09 Aug 2012   •   13:28

Membrii Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania vor picheta sediile profecturilor din tara, incepand de vineri si pana in 27 august, nemultumiti de masurile propus de conducerea CNPR pentru redresarea companiei, printre care eliminarea unor sporuri si reducerea unor drepturi salariale.

"Conducerea Postei ne-a prezentat, luni, un plan de masuri care cuprinde doua seturi de intiative pentru redresarea companiei, care presupun eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50% a primei de vacanta si a tichetelor de masa, eliminarea sporului pentru cumul de functii, restructurarea retelei postale din mediu rural si eliminarea majorarii salariului cu o clasa de salarizare o data la trei ani (daca salariatul reuseste la testare), precum si reducerea cu 50% a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural, adica 10.000 de salariati, si alti 2.000 din mediul urban, impunerea a doua zile libere neplatite pentru tot personalul angajat", a declarat Matei Bratianu, citat de Mediafax.

Potrivit presedintelui SLPR, conducerea companiei a anuntat ca daca setul de masuri nu va fi acceptat de angajati, urmeaza disponibilizarea unui numar de 6.400 de oameni, adica 20% din salariatii companiei.

Liderul sindical a facut referire si la refuzul conducerii companiei de a rezolva unele probleme ale salariatilor, printre care asigurarea de consumabile in oficiile postale, astfel incat salariatii sa nu fie "obligati sa plateasca, lunar, din banii din salariul lor net, rechizite, consumabile sau hartie", dar si problemele privind intarzierea cu doua-trei saptamani a eliberarii adeverintelor catre salariati.

"Dupa pichetele pe care le vom organiza in tara, vom incepe din luna septembrie organizarea marsurilor de protest in judete si a unui miting in Capitala" a mai spus Matei Bratianu.

El a precizat ca indiferent de forma de protest a angajatilor companiei, "nu vor fi afectati pensionarii".

Protestele sindicalistilor SLPR incep vineri, 10 august, cu un pichet in Bucuresti, in fata sediului Companiei Nationale din Posta Romana. Pichetul va avea loc intre orele 9.00 si 11.00, organizatorii anuntand aproximativ o suta de participanti.

Dupa protestul de la Bucuresti urmeaza pichete in judetele Iasi - in 13 august, Galati - 14 august, Cluj - 17 august, Brasov - 20 august, Ploiesti - 22 august, Constanta - 23 august, Craiova - 24 august si Timisoara - 27 august.



Ministerul Comunicatiilor va organiza pe 10 septembrie o licitatie pentru selectarea consultantului la privatizarea Postei Romane, proces care va viza cel putin 20% din actiunile operatorului, printr-o majorare de capital, operatiune asumata in relatia cu FMI.



In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

×