De duminica seara, in Banat ploua continuu. Pe zi ce trece, nivelul apelor curgatoare creste ingrijorator. Sute de gospodarii si terenuri agricole au fost, practic, inghitite de apele involburate. Mai multe baraje au cedat, iar meteorologii avertizeaza ca, in Banat, cel putin pana vineri, ploile vor continua sa cada in aversa.
de TIBERIU KISS | |
OBSERVATOR | |
|
PROBLEME. Gospodariile oamenilor au fost luate de ape peste noapte |
Autoritatile locale si judetene din Banat au intrat in alerta de gradul zero, din cauza ploilor abundente care s-au abatut asupra judetului Timis, in ultimele trei zile. Ieri-dimineata, cu incepere de la ora 9:00, comisia de dezastre s-a intrunit la Prefectura Timis, in incercarea de a face un bilant estimativ al pagubelor din ultimele 72 de ore si, nu in ultimul rand, de a lua masurile care se impun in astfel de situatii. Inca din primele momente ale sedintei, comisia, constituita pentru a contracara si a gestiona astfel de situatii de criza, a intrat in pana de idei si de solutii, fapt care l-a nemultumit nespus pe prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu. S-a ajuns pana acolo incat, pentru consolidarea unor diguri, care au cedat in urma ploilor, unii sa puna la dispozitie saci cu nisip sau pamant, dar dilema a aparut in momentul in care nu s-a gasit solutia "carausilor". Dupa lungi dezbateri aprinse, s-a stabilit ca aceia care vor lua sacii in spinare vor fi totusi militari in teremen de la Pompieri si Jandarmerie. Ulterior, s-a ajuns la concluzia ca nu exista mijloace de transport care sa duca sacii cu nisip pana la zonele inundate, din cauza ca bugetul pentru motorina pe trimestrul intai al anului in curs s-a epuizat.
|
NEPROFESIONALISM. Furia apelor a lasat in urma mii de sinistrati. Autoritatile n-au putut sa gestioneze situatia.
N-au fost in stare sa puna pe hartie numarul celor
afectati |
CU MILOAGA, LA ARABI. Evident, furia apelor a lasat in urma sute de sinistrati. Poate chiar mii! Oricum nimeni nu stie exact. Nici macar comisia! Prefectul Ovidiu Draganescu a cerut, din nou, celor prezenti sa gaseasca solutii pentru ajutorarea sinistratilor, in special a celor care au fost dislocati de la casele lor. Solutia a venit, cat ai clipi: sponsorizari de la societatile comerciale! Mai exact, apa minerala si paine. S-a incercat varianta "Bucovina Mineral Water", care a mai facut astfel de activitati de caritate si in trecut, insa, cand prefectul Draganescu a aflat ca binefacatorul va fi, in fapt, Omar Hayssam, s-a enervat si mai tare. In aceasta situatie, un alt functionar public, ca sa dreaga busuiocul, a propus o alta varianta, de acesta data... cu apa plata, de la o firma din comuna Dumbravita-Timis. Si in acest caz, reprezentantul guvernului a fost informat ca intreprinderea apartine unui alt sirian, rezident in Timisoara, Wari Ghassan. Satul "de glume de prost gust", prefectul Ovidiu Draganescu a cerut sefului Finantelor timisene, Doru Dudas, sa ia problema in mana si sa gaseasca "solutii reale si de bun simt".
BOLNAVII, LA ETAJ. Fara dubii, cea mai rea situatie in judetul Timis se gaseste in comuna Gataia si pe raza localitatii Lugoj. La Gataia, a informat reprezentantul Directiei Sanitare Timis, bolnavii de la spitalul de psihiatrie din comuna au fost mutati la etajele superioare ale cladirii, intrucat parterul si bucataria institutiei au fost inundate. Cand prefectul Draganescu a intrebat ce vor manca si bea cei 180 de bolnavi internati, dat fiind faptul ca bucataria spitalului nu mai poate fi utilizata, dr. Emil Surdan a ramas fara grai. "Nu m-am gandit la acest aspect, domnule prefect, dar o rezolvam", a venit raspunsul reprezentantului Directiei Sanitare Timis. Cert e ca, pentru evaluarea exacta a situatiei, pompierii au pus la dispozitia doctorilor spitalului de psihiatrie, care nu puteau intra in schimb, doua barci pneumatice, iar cei de la armata, un TAB. In schimb, la Lugoj situatia a fost chiar comica, la modul ca, desi Primaria a fost informata de iminenta unor inundatii extreme si ruperi de baraje, primarul localitatii, Emil Martinescu, nu s-a sinchisit sa ia in seama avertizarile. Ba, mai mult, edilul municipalitatii a transmis celor de la Protectia Civila Timis si o mustrare scrisa cu textul: "Informatia transmisa nu se confirma. Va rugam, pe viitor, inainte de a transmite informatiile de la INMH, consultati-va cu organele de specialitate si trasmiteti date reale, pentru a nu fi alertate, fara motiv, structurile de interventie".
TABLOU AL DEZASTRULUI
|
Timisoara - trei cartiere inundate, opt case parasite, pasajul de la Piata Maria, inutilizabil; Lugoj - trei case inundate, baraje rupte, 75 ha teren inundat; Buzias - Hotel Parc si trei strazi, inundate; Gataia - digul de la Sculea, rupt; 70 de gospodarii, afectate; Faget - 160 de gospodarii si 15 poduri afectate, din care cinci, distruse; 19 podete distruse; 750 de ha inundate; 20 de agenti economici, afectati, scoli inchise; Gavojdia - statie de benzina inundata; 20 de gospodarii inundate, 150 ha sub ape; Topolovatul Mare - opt gospodarii inundate, zece familii de rromi mutate la caminul cultural; Manastur - 41 de case inundate, 252 de gospodarii afectate, 11 strazi sub ape. Aeroportul Timisoara, inchis pe timp de noapte. Linii de cale ferata, pe zone intregi, inchise. Drumuri nationale, judetene si comunale impracticabile.
|
IN TARA
|
Nici in Judetul Arad situatia nu este mai buna. Cel putin 200 de gospodarii si locuinte sunt inundate pe Valea Muresului, in comuna Barzava si in satele apartinatoare. Aici, apele revarsate ale Muresului au distrus cateva podete si au acoperit peste 500 de hectare de terenuri agricole.
La Tulcea, cotele ridicate ale Dunarii vor continua sa creeze probleme inca o saptamana, conform informatiilor furnizate de Serviciul de Gospodarire a Apelor (SGA), Constantin Lefter.
"Chiar daca Dunarea stationeaza in amonte, in delta debitele cresc. Problemele mari nu se vor opri aici, in urmatorii ani credem ca vom avea inundatii tot mai dese, din cauza ca se schimba repartitia debitelor", a declarat directorul SGA.
Totodata, peste 1.500 de gospodarii din comuna mehedinteana Podeni au ramas in noaptea de luni spre marti fara curent electric. Cauza acestei situatii este o alunecare de teren care a afectat doi stalpi de inalta tensiune si patru posturi de transformare din comuna.
|