x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Praf în ochii ortacilor

Praf în ochii ortacilor

de Gabriela Mladin    |    17 Feb 2011   •   14:24

Momentul semnării unui protocol prin care administraţia, reprezentată de Ministrul Economiei, Ion Ariton, şi sindicatele miniere ale lui Marin Condescu au făcut un “pact” pentru salvarea disponibilizărilor din domeniul minier şi energetic, a fost suprins de toate bliţurile şi camerele de luat vederi. După ce au pus la cale un plan de protecţie a angajaţilor, Ariton şi Condescu s-au pupat mulţumiţi şi au anunţat că starea conflictuală a fost dezamorsată. La doar o lună după pactul făcut, inspectorii de muncă au constatat că cele decise de ministru şi sindicalist sunt total ilegale. Concediile de aşteptare stabilite nu se regăsesc în nicio lege din România.

În 10 ianuarie, anul acesta, sindicatele miniere şi energetice din Oltenia, conduse de Marin Condescu ameninţau cu grevă generală pe fondul nemulţumirilor legate de disponibilizările anunţate. În ziua respectivă, ortacii au intrat două ore în grevă de avertisment, până când la Târgu-Jiu a venit ministrul Economiei, Ion Ariton, pentru a negocia cu sindicaliştii. La finalul discuţiei, cele două minţi luminate, Ariton şi Condescu, au anunţat soluţia salvatoare: concedii de aşteptare pe o perioadă de doi ani pentru 4.300 de angajaţi ai SNLO şi Complexurile Energetice Turceni, Craiova şi Rovinari, 2.200 dintre ei numai din Gorj. Succesul celor doi a putut fi văzut pe toate posturile de televiziune. Ariton a făcut cale întoarsă în capital, Condescu le-a arătat ortacilor puterea pe care o are la masa negocierilor, iar minerii şi-au continuat activitatea.

Concedii de aşteptare… ilegale!

Portocolul semnat conţine mai multe decizii. În mare, el garantează renunţarea la disponibilizări şi înfiinţarea companiei Electra. Nu are rost să amintim eşecul înfiinţării Electra. Sindicatele au susţinut atunci că au reuşit să obţină chiar mai mult decât se aşteptau din negocierile cu ministrul Economiei, Ion Ariton. Au precizat că s-a reuşit ca 4.300 de salariaţi să fie trimişi acasă, însă în regim de aşteptare, timp de doi ani. Acest regim de aşteptare prevede ca salariaţii să stea acasă dar să primească bani, respectiv 75% din salariu şi spor de vechime de până la 25%.

Potrivit protocolului: “categoriile de salariaţi din minerit şi energie, care au stagiu complet de cotizare, conform prevederilor Legii nr. 263/2010, dar nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, vor beneficia de un program de regim de aşteptare pe o perioada de până la 2 ani astfel: în primul an, o indemnizaţie de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime, remuneraţia fiind aplicată şi în al doilea an. Sumele vor fi plătite din fondul de salarii al angajatorului”.

SNLO: dacă nu e lege, o facem!
Măsura a fost imediat aplicată în sensul că SNLO şi Complexurile Energetice şi-au întocmit listele cu aceste persoane care pleacă în concedii de aşteptare. Au stabilit ca de la 1 martie, anul acesta, să le fie închise contractele de muncă. Au notificat şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. S-au împotmolit, însă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. O verificare mai atentă a inspectorilor de muncă asupra documentelor a năruit pactul făcut între Ariton şi Condescu. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au spus că nu există bază legală pentru regimul de aşteptare de 2 ani şi au restituit notificările.  Au studiat toate legile şi au constatat că ceea ce parafase Ariton şi Condescu la Târgu-Jiu nu se regăseşte în nicio lege.

Declaraţia conducerii SNLO cu privire la această situaţie este şi mai şocantă. Directorul general, Daniel Burlan, a comunicat faptul că “Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a agreat această idée şi vor fi căutate soluţii împreună, probabil modificarea ordonanţei, în sensul introducerii în lege a unei astfel de prevederi”. Aşadar, dacă nu există lege, o fabricăm!

×