x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Predoiu participă la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de externe din statele NATO

Predoiu participă la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de externe din statele NATO

04 Dec 2009   •   00:00

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, participă, vineri, la Bruxelles, la reuniunea formală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, informează Ministerul Afacerilor Externe. Cu acest prilej, ministrul Predoiu va participa la reuniunea consacrată a Consiliului Nord-Atlantic, la reuniunea statelor membre NATO cu statele contributoare la ISAF în Afganistan şi la reuniunea Consiliului NATO-Rusia.



Pe agenda discuţiilor vor figura, în principal, următoarele subiecte de interes: politica uşilor deschise, apărarea antirachetă, procesul de elaborare a noului Concept Strategic al NATO, performanţele înregistrate de Georgia şi Ucraina în implementarea obiectivelor asumate în cadrul Programelor Naţionale Anuale pe 2009, situaţia din Afganistan, precum şi relaţia NATO cu Federaţia Rusă.

România va urmări adoptarea unor decizii aliate care să marcheze progresele înregistrate de la desfăşurarea Summit-ului NATO de la Bucureşti, în direcţia consolidării hotărârilor luate de şefii de stat în aprilie 2008 şi, ulterior, la reuniunea ministerială din decembrie 2008 şi la Summit-ul aniversar al NATO de la Strasbourg-Kehl, din aprilie 2009.

În acest sens, va fi reiterat angajamentul României faţă de continuarea politicii 'uşilor deschise' a NATO, precum şi în privinţa operaţiunii militare a NATO din Afganistan (ISAF), în contextul salutării declaraţiei preşedintelui SUA, Barack Obama, referitoare la strategia pentru Afganistan.

Ministrul român al Afacerilor Externe va prezenta, totodată, obiectivele pe care ţara noastră le urmăreşte în cadrul procesului de elaborare a noului Concept Strategic al NATO, precum şi în ceea ce priveşte dezvoltarea unui sistem aliat de apărare antirachetă, în conformitate cu principiile indivizibilităţii securităţii şi ale solidarităţii aliate.

La reuniunea Consiliului NATO-Rusia, delegaţia României va acţiona în direcţia valorificării potenţialului foarte mare al relaţiei dintre membrii NATO şi Rusia, atât în planul dialogului politic, cât şi în cel al cooperării practice. România susţine îmbinarea abordării pragmatice cu respectarea obiectivelor, principiilor şi valorilor comune conţinute în Declaraţia de la Roma din 2002.

Cu prilejul participării la reuniunile de la Bruxelles, ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, are programată o întâlnire bilaterală cu omologul său din Georgia. Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO care se desfăşoară la Bruxelles are un caracter formal, ceea ce indică faptul că vor fi adoptate decizii.

În cadrul reuniunii cu statele contributoare la ISAF în Afganistan se va analiza situaţia din teatrul de operaţii şi se va discuta asupra acţiunilor de viitor care ar trebui întreprinse în direcţia stabilizării ţării respective.
Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic se va finaliza cu adoptarea unei declaraţii ministeriale, în timp ce reuniunea Consiliului NATO-Rusia (NRC) este primul eveniment oficial după decizia Alianţei de reluare a dialogului instituţionalizat cu Federaţia Rusă. Între domeniile concrete de cooperare ale NATO cu Rusia se află: Afganistan, controlul armamentelor, dezarmare şi neproliferarea armelor de distrugere în masă şi a mijloacelor purtătoare, managementul crizelor, combaterea traficului de narcotice, combaterea pirateriei.

×
Subiecte în articol: observator