La sfârşitul săptămânii trecute prefectul judeţului Ialomiţa, Mădălin Teculescu, a pus populaţia Sloboziei pe jar afirmând că apa livrată de Urban SA ar fi cancerigenă. Afirmaţia pripită şi nesusţinută de specialişti se baza doar pe rezultatele analizelelor efectuate la Laboratorul de Sănătate Publică al DSP Buzău, care indicau depăşiri la parametrul trihalometani. Simpla menţionare a unor cifre de ordinul 10 la puterea minus nouă, vorbim aici de cantităţi de ordinul microgramelor, l-a determinat pe prefect să tragă concluzia că apa este cancerigenă. Această declaraţie aberantă şi scoasă din burtă de către reprezentantul guvernului face parte dintr-un război mai lung declanşat de PDL Ialomiţa împotriva primarului PSD al Sloboziei, Gabi Ionaşcu, război politic plecat de la modernizarea reţelei de apă a municipiului şi trecerea pe alimentare cu apă din sursă subterană.
Anterior acestei ultime găselniţe, în aprilie 2010, acelaşi prefect afirma la un post de radio local că apa de la robinetele slobozenilor ar fi infestată cu… pesticide! La scurt timp după ce a generat un val de isterie, un alt set de analize a infirmat ipoteza lansată de prefect în urma unei şopârle aruncate pe piaţă de Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti. Acum prefectul reia seria de avertismente scoase din burtă panicând populaţia cu ameninţarea cancerului din apă. Ca reacţie la aceste declaraţii, conducerea Urban SA Slobozia a trimis o informare către DSP Ialomiţa în care se arată că, din cele trei serii de buletine comandate în decembrie 2010 la trei laboratoare diferite, doar un singur buletin emis de laboratorul DSP Buzău indică o depăşire pentru un singur punct de colectare din cele şase din care s-au luat probele. Ca atare analizele se vor repeta pentru a nu exista suspiciuni cu privire la depăşirea acestui indicator. DSP Ialomiţa s-a mulţumit să reafirme că apa furnizată populaţiei nu este potabilă şi că se poate folosi doar ca apă menajeră, fără ca vreun specialist din această instituţie să susţină aberaţiile debitate de prefect. Urban SA este operator de apă autorizat, iar autorizaţia de funcţionare este însoţită de un program de conformare monitorizat de DSP Ialomiţa, program pe care societatea îl respectă.
Problemele legate de potabilitatea apei se datorează lucrărilor de schimbare a infrastructurii municipiului, program declanşat anul trecut şi care presupune schimbarea integrală a conductelor. Singura problemă reală a apei este clorinarea în exces, metodă utilizată pentru îndepărtarea amoniului din apa de subteran. Săptămâna trecută, Primăria Slobozia a demarat procedura de achiziţie pentru o instalaţie modernă de tratare a apei care să elimine clorinarea în exces. (V.Z)