Procurorii DNA Oradea au dispus extinderea urmăririi penale față de Eugen Avram, prefect al județului Satu Mare, și Marian Valer, senator, pentru complicitate la șantaj în formă agravată în dosarul vicepreședintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor.
De asemenea, este urmărit penal și Mirel Vlas, administrator al unei societăți comerciale.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în cursul lunii aprilie 2010, Mirel Vlas i-a solicitat lui Mircea Govor să îl sprijine în legătură cu atribuirea unor lucrări publice în favoarea firmei sale.
"În același context, în perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații cotidiene locale, în prezența lui Mirel Vlas, a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice. În continuare, Govor i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea lui Vlas să câștige mai multe licitații publice ce se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice", se arată în comunicat.
DNA precizează că această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de aproape 21,4 milioane lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas), să vireze 124.800 lei în contul unei alte firme controlate de vicepreședintele CJ.
Sursa citată menționează că acest fapt a avut drept consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului.
Procurorii au mai reținut că, în perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, beneficiind de ajutorul lui Valer Marian și folosindu-se de influența pe care o aveau asupra aceleiași publicații, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.
Scopul urmărit de acesta, susțin anchetatorii, a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație, cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de aproape 9,9 milioane lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de Mirel Vlas.
"În perioada iunie-iulie 2014, Govor după ce, în cadrul unei conferințe de presă, dar și personal, i-a solicitat inspectorului șef al ITM Satu Mare să-și dea demisia, și-a folosit în acest sens autoritatea și influența deținute de calitatea de președinte al organizației județene a unui partid politic și vicepreședinte CJ Satu Mare, pe lângă prefectul județului, Eugen Avram, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la instituția publică respectivă. Solicitarea a fost refuzată de inspectorul șef, motiv pentru care a fost demarată, la 23 iunie 2015, o acțiune de control", se mai arată în comunicat.
DNA afirmă că scopul acțiunii de control a vizat atât identificarea deficiențelor în activitatea instituției mai sus amintite, în vederea constrângerii inspectorului șef de a renunța la funcția publică de conducere deținută, cât și dobândirea unui folos material pentru altul (numirea în funcția respectivă a unei persoane agreate de inculpat) și a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea instituției intereselor sale în contextul în care inculpatul și familia sa dețineau mai multe societăți comerciale care aveau angajați).
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.