x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prefectul de Sibiu face profit din banii publici

Prefectul de Sibiu face profit din banii publici

de Dan Tomozei    |    08 Sep 2010   •   00:00
Prefectul de Sibiu face profit din banii publici

Educat la şcoala bunelor maniere economice din Gorj, patria strămutaţilor de lux nevinovaţi, de la instalarea în funcţie, prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea, dă semne de sfidare şi prosperitate. Prosperitate pentru firmele proprii, cu care câştigă contracte pe bani publici, sfidare la adresa românului de rând căruia nu consideră că trebuie să-i explice cum reuşeşte să încheie contracte pe bani publici de sute de milioane de lei.

La nivelul judeţului Sibiu, cele trei spitale care vor intra în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu cumulează datorii de peste cinci milioane de euro, reprezentând prestări - servicii, furnizarea de medicamente, materiale, alimente şi utilităţi. Între zecile de contracte listate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, SC Universal Construct Market SA Sibiu, aparţinând prefectului Sibiu, Constantin Trihenea, pare să fie una dintre societăţile preferate de noua administraţie sanitară. Nu mai puţin de 25 de facturi emise pe numele societăţii prefectului demonstrează că acesta furnizează aproape orice: lenjerie şi accesorii de pat, material sanitare, sisteme de iluminat, carburanţi şi lubrifianţi, materiale de curăţat. De asemenea, asigură reparaţii curente şi, la nevoie, alte obiect de inventar. 25 de facturi cu scadenţă în 2010, ceea ce înseamnă că au fost încheiate în ultimul an şi jumătate, adică exact perioada de când Guvernul Boc l-a instalat în funcţie pe actualul prefect, Trihenea.

Potrivit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, valoarea contractului încheiat cu SC Universal Construct Market SA Sibiu, aferent anilor 2009 şi 2010, este de 169.768,37 lei (40.421 euro) din care au fost achiziţionate servicii în valoare de 155.312,62 lei. "Criteriul care a stat la baza atribuirii contractului de achiziţie publică a fost preţul cel mai scăzut, procedura de achiziţie fiind derulată prin intermediul SEAP", ne-a informat Biroul de Presă al Spitalului. Pentru că situaţia de criză o cere, contractul pentru anul 2010 "a fost prelungit până la data de 30.04.2010, prin act adiţional", se arată în răspunsul dat de conducerea spitalului. Cu alte cuvinte, nu a mai fost organizată licitaţie pentru suma de 67.907,35 lei, pentru că legislaţia achiziţiilor permite.

Ca un făcut, afacerile prefectului de Sibiu, Constantin Trihenea, merg strună nu doar în relaţia cu Ministerul Sănătăţii, ci şi cu cel al Transporturilor, mai precis cu CNANDR. Pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu, prefectul a reuşit să se impună drept unic furnizor şi prestator de servicii legate de sistemul de iluminare, aşa încât nici nu este de mirare că vizitele oficiale pentru evaluarea stadiului lucrărilor se succed aproape săptămânal. În fond, prefectul de Sibiu merge să îşi verifice propriile afaceri, nu mersul lucrării în beneficiul sibienilor.

Solicitat să explice succesul propriilor firme în afacerile cu bugetul public, mai ales de când este înalt funcţionar public, prefectul Constantin Trihenea s-a limitat doar să ne transmită că refuză să se justifice. Mai mult, afacerile lui cu statul au fost verificate de Guvern şi că totul este în deplină legalitate. În aceste condiţii, ne-am adresat Guvernului României, care a fost mult mai darnic să ofere un răspuns legat de afacerile prefectului la Spitalul şi Centura Sibiului. Aşa am aflat că prefectul Trihenea este un bugetar de succes, dar mincinos dacă cităm din adresa primită la 22 iulie a.c.: "Corpul de Control al Primului - Ministru nu a desfăşurat acţiuni de control la Sibiu pe tematicile menţionate în întrebările adresate de dumneavoastră". Prin urmare, refuzul prefectului Trihenea de a explica situaţia de incompatibilitate nu are acoperirea cu care s-a lăudat.

Coincidenţa potrivit căreia prefectul de Sibiu a ajuns să facă afaceri cu Spitalul Judeţean Sibiu abia după schimbarea managerului ne-a fost lămurită de fostul director, actualul senator dr Minerva Boitan. "În mod constant, ofertele prezentate prin firmele domnului Trihenea au fost respinse, în principal, din cauza preţurilor foarte mari oferite pentru servicii. Că acum aceste preţuri nu mai sunt mari, depinde de cine analizează dosarele, de numărul celor care participă la licitaţie sau de condiţiile impuse în caietele de sarcini", a declarat senatorul Boitan. Afirmaţia senatorului se leagă de realitatea din teren, care confirmă faptul că în multe dintre cazuri, caietele de sarcini au fost făcute pe formatul SC Universal Construct Market SA Sibiu, mai precis, în caietele de sarcini a fost prevăzut un berem de profitabilitate pe ultimii ani. Iar cum în criză numai cei capabili fac afaceri de succes, din start firmele prefectului au fost avantajate.

Spectaculoase sunt afacerile prefectului Trihenea şi pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu şi în afacerile cu Transelectrica SA. O altă firmă în care este acţionar majoritar, SC Conelt, furnizează servicii pe milioane de lei noi. Din 2008, de când PDL a rămas singur la guvernare, societatea Conelt a prefectului de Sibiu a câştigat licitaţii publice în valoare de peste 7 milioane de lei pentru lucrări şi servicii, pentru întreţinerea unor clădiri ale Transelectrica (1,3 milioane de lei) sau pentru construcţia de baze sportive. La bază inginer electrician, prefectul de Sibiu prezintă pentru firmele sale şi experienţa, şi relaţiile, şi poziţia care să ofere garanţia necesară lucrărilor pe bani publici.

×
Subiecte în articol: observator