x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Ungureanu are „o problemă semnificativă sau cel puţin netă” cu limba română!

Premierul Ungureanu are „o problemă semnificativă sau cel puţin netă” cu limba română!

de Robert Veress    |    16 Mar 2012   •   11:09
Premierul Ungureanu are „o problemă semnificativă sau cel puţin netă” cu limba română!

Premierul Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, a dat dovada de pedanterie in timpul interviului acordat marti directorului Antenei 3, Mihai Gadea, corectandu-l pe jurnalist pentru folosirea improprie a termenului 'salutar“.

Salutara (adecvata) in acest context este lectura unui document oficial important, emis de Guvernul Romaniei, cu semnatura premierului Mihai Razvan Ungureanu. Este vorba despre Punctul de vedere la propunerea legislativa intitulata 'Lege privind protectia minorilor impotriva presei cu continut indecent“. Punctul de vedere a fost inregistrat la Guvern cu nr. 315, din data de 29.02.2012, si a fost trimis presedintelui Senatului Romaniei, Vasile Blaga, fiind inregistrat la Senat cu nr. 114, din 8.03.2012.

Punctul de vedere este de a nu sustine initiativa legislativa.

Documentul contine o serie de sase erori de exprimare si gramaticale.

Le vom aborda in ordinea aparitiei lor in text:

1. Chiar in debutul celei de-a doua pagini a documentului se spune: 'Astfel, nu putem identifica o diferenta semnificativa sau cel putin neta intre...“. Aici, autorul dovedeste ca nu are proprietatea termenilor. Corect ar fi fost tocmai invers: 'o diferenta neta sau cel putin semnificativa“;

2. In pagina a treia, ultimul paragraf al punctului 1 al Observatiilor Guvernului: 'Apreciem ca reglementarea realizata de propunerea legislativa este superfetatoriu...“. Aici avem de a face cu un dezacord gramatical. 'Superfetatorie' (superflua, inutila) este, in opinia Guvernului, propunerea legislativa;

3-4. Pagina 4, ultima fraza din punctul 2 al Observatiilor: 'Pe de alta parte, in situatia in care cele doua legi se vor aplica cumulativ mijloacele de protectie oferite de art. 5 sau art 7, spre exemplu, din Legea nr. 196 / 2003 sunt suficiente. Aici lipsesc doua virgule, iar absenta primeia, dintre cuvintele 'cumulativ“ si 'mijloacele“, produce un anacolut (o discontinuitate logico-sintactica in interiorul frazei). 'Bonus', avem si o cacofonie intre cuvintele 'aplica' si 'cumulativ'.

5. Pentru lectura paragrafului al treilea, din punctul trei al Observatiilor Guvernului, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare. In pofida straduintelor noastre, nu am reusit sa determinam anacolutul, putand observa doar ca este o fraza lunga, din care nu se intelege nimic. Asadar: 'Legat de acest domeniu, amintim faptul ca, la nivel european, in data de 13 septembrie 2011, Comisia a lansat Raportul catre Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor referitor la aplicarea Recomandarii Consiliului din 24 septembrie 1998 privind protejarea minorilor si demnitatea umana si a Recomandarii Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind protectia minorilor si a demnitatii umane, precum si dreptul la replica in legatura cu competitivitatea industriei europene de servicii audiovizuale si de informare on-line – Protectia minorilor in lumea digitala – constituie o analiza a punerii in aplicare si a eficacitatii recomandarilor din 1998 si 2006 pe baza informatiilor furnizate de statele membre ca raspuns la un chestionar“. (Nota: sublinierea nu ne apartine, am folosit formatarea originala);

6. In paragraful imediat urmator celui citat mai sus: '... solutiile cele mai potrivite de abordare a acestora fiind autoangajamentele/codurile de conduita...“. Cuvantul 'autoangajamente“ nu exista in vocabularul limbii romane si nici nu este vorba despre un neologism uzual in limbajul birocratic si care inca nu a fost adoptat de lingvisti.

Am incercat sa il contactam pe purtatorul de cuvant al Guvernului. Dan Suciu nu ne-a raspuns la apelul telefonic si atunci i-am transmis un mesaj text, in care am explicat, pe scurt, problema, rugandu-l sa ne precizeze daca premierul Ungureanu a citit 'Punctul de vedere“ inainte de a-l semna si daca a avut o contributie in redactarea acestuia. Am adaugat ca, in cazul in care nu ne va raspunde, vom asuma ca documentul a fost lecturat de primul-ministru, asa cum ar fi fost normal. Ca doar nu era vorba despre culoarea servetelelor pentru serviciul de protocol al Guvernului.

Domnul Dan Suciu nu ne-a raspuns.


×