OBSERVATOR
De doua saptamani, in paraclisul Manastirii Radu Voda din apropierea Patriarhiei, parintele Victor tine slujbe pentru surdo-muti. Are 24 de ani si este primul preot din Bucuresti hirotonisit special pentru nevoile spirituale ale oamenilor care nu aud.
IRINA MUNTEANU
Intr-o liniste intrerupta doar de scartaitul usor al parchetului si de fasaitul hainelor, preotul le transmite credinciosilor cuvantul lui Iisus prin semne. In paraclis, doua femei in partea stanga, trei barbati in dreapta. Cantaretul. Diaconul. Sotia preotului cu fetita de cateva luni.
Slujba pe scurt, antiplictiseala
Citește pe Antena3.ro
In paraclis nu exista catapeteasma. In celelalte biserici, preotul canta in altar si credinciosii aud, dar aici trebuie pastrat permanent contactul vizual. Pe fereastra intra vocea preotului de la Biserica Radu Voda, de alaturi. Preotului din paraclis nu-i lipseste cantatul cu voce tare. "Eu cant cu mainile. Intr-un fel, eu sunt handicapat din punctul asta de vedere. In facultate chiar mi-a fost greu sa trec examenul la muzica." Pentru ca gesticuleaza mult, are dureri de spate. Absenta credinciosilor este o alta incercare. "E descurajant ca vin atat de putini la biserica. Dar deznadejdea e un gand rau, o ispita. Nu vreau sa renunt, simt ca asta este menirea mea."
Inainte sa fie hirotonit, preotul Victor facea interpretare pentru surzi in timpul slujbei pentru auzitori. "Ma simteam legat de maini si de picioare, pentru ca nu eram decat un intermediar intre preot si credinciosi." Surzii se vor putea si spovedi. Pana acum nu era posibil, deorece spovedania se face intre patru ochi. Era nevoie si de un interpret, caci preotul nu intelegea limbajul gestual.
Diaconul surdo-mut
Florea Barbu vine in fiecare duminica la biserica. Este si diacon, ajuta la slujba. Vorbeste aproape clar, pentru ca a surzit la trei ani si avea vorbirea formata. Dar nu aude nimic. Citeste pe buze, se uita in ochii tai si te intelege. "Era nevoie de un preot pentru surzi. Inainte mergeam la biserica doar de Pasti si de Craciun. Aprindeam o lumanare pentru parintii morti sau pentru o dorinta. Nu intelegeam nimic din slujba. Ii vedeam pe oameni ca isi fac cruce, ca stau in genunchi, dar mesajul nu ajungea la mine." Florea si-ar dori sa existe macar o biserica speciala pentru ei. Dar o biserica ar costa cateva miliarde, iar surzii sunt saraci. Pana acum au adunat 20 de milioane de lei, bani care ar ajunge doar pentru cateva zeci de caramizi. Oamenii care nu aud sunt izolati intr-o tacere desavarsita. Nu pot face meserii in care e nevoie sa comunice. Nu pot vorbi la telefon cu prietenii, asa cum o fac auzitorii. De aceea, biserica este si un loc de intalnire, un loc unde se pot cunoaste unii pe altii. Aici preotul ii ajuta sa se impace si sa-si gaseasca linistea sufleteasca. Mijlocind prin gesturi intre cei ce nu aud si Dumnezeu.
INITIERE
Parintele Victor s-a straduit trei ani sa-si insuseasca limbajul semnelor. A invatat de la surdo-muti limbajul laic, la filiala lor din Bucuresti. Preotul Onu Constantin l-a initiat in cel religios, la Seminarul Teologic din Pitesti. Parintele Constantin este primul care a tinut pentru surzii din Romania o slujba in limbaj gestual, in 1996. Acum exista preoti care se exprima prin semne in Pitesti, Oradea, Iasi, Constanta. "A fost un prilej si o provocare pentru mine sa lucrez cu surdo-mutii. Si o mare bucurie. L-am vazut pe parintele Onu cum face semnele pentru Sfanta Liturghie si l-am copiat intru totul." Pregatirea fiecarei slujbe presupune citirea si intelegerea textului biblic care urmeaza a fi prezentat. Apoi preotul incearca sa adapteze totul in gesturi, intr-un mod cat mai elocvent.