x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preoţii români - rugaţi de Ministerul Comunicaţiilor să ţină predici despre internet. Ce a răspuns Patriarhia

Preoţii români - rugaţi de Ministerul Comunicaţiilor să ţină predici despre internet. Ce a răspuns Patriarhia

de Luminita Ciobanu    |    28 Noi 2011   •   11:33
Preoţii români - rugaţi de Ministerul Comunicaţiilor să ţină predici despre internet. Ce a răspuns Patriarhia

Patriarhia Romana a raspuns Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale care i-a solicitat sprijin pentru extinderea accesului la reteaua de Internet in intreaga tara si a recomandat discernamant sI intelepciune in acest domeniu, amintind ca relatiile interumane pot fi influentate in mod negativ, in felurite moduri.

Cum in Romania mai bine de 55 la suta din populatie nu a folosit niciodata internetul, Ministrul Comunicatiilor a demarat o campanie de alfabetizare digitala in tara, solicitand sprijin Patriarhiei Romane incat, prin intermediul preotilor, mesajele de incluziune digitala sa ajunga in special la oamenii simpli.

Inaltii ierarhi spun ca eforturile pe care autoritatile publice le fac pentru facilitarea accesului la Internet a unui numar cat mai mare de romani, ca instrument de informare si comunicare rapida specific societatii secolului al XXI-lea, este de bun augur atata vreme cat cultura enciclopedica a Internetului si posibilitatile sporite de interactivitate in retea creeaza noi oportunitati de invatare, de schimburi de valori (economice, culturale, sociale si religioase) si de depasire a decalajelor informationale intre diferite regiuni ale lumii, iar initiativele de incluziune digitala fac parte implicit din programele de incluziune sociala. "Biserica utilizeaza ea insasi mijloacele moderne de comunicare, inclusiv Internetul, in lucrarea sa pastoral-misionara, social-filantropica, cultural-educationala si administrativa deoarece acestea sunt instrumente de lucru rapide si eficiente. Insa lumea virtuala a Internetului poate sa influenteze in mod negativ relatiile interumane, prin utilizarea fara responsabilitate a libertatii de acces, poluarea informationala, posibilitatea controlului si supravegherii persoanelor, terorismul digital sub masca anonimatului, manipulare ideologica si cyber-criminalitate. De asemenea, utilizarea excesiva a Internetului expune la pericolul instrainarii, izolarii si existentei paralele intr-o lume virtuala, rupta de realitate, cu consecinte grave asupra comportamentului social. De aceea, Biserica recomanda echilibru, discernamant si luciditate in folosirea noilor tehnologii ale informatiei si comunicarii, pentru a distinge intre bine si rau si pentru a cultiva ceea ce este ziditor si mantuitor.

In acelasi timp, consideram ca este de datoria autoritatilor publice ca, in paralel cu dezvoltarea societatii informationale la nivelul infrastructurii tehnice, sa acorde atentie cadrului etic si legislativ, pentru ca alfabetizarea digitala si folosirea Internetului sa se faca prin respectarea demnitatii si libertatii persoanei si pentru incurajarea comunicarii si cooperarii dintre oameni si popoare in spiritul valorilor autentice ale culturii si civilizatiei umane', se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al Patriarhiei Romane.

UPDATE: Potrivit reprezentantilor MCSI, “s-au purtat discutii cu reprezentanti ai tuturor institutiilor statului, ai bibliotecilor din programul BiblioNet, ai ONG-urilor, ai Patriarhiei Romane , ai Cultelor, precum si cu formatori si lideri de opinie, cu ajutorul carora sa se promoveze tema reducerii decalajului digital si cea a incluziunii digitale'.

Mai mult, Ministerul Comunicatiilor promite ca “va folosi toate parghiile necesare promovarii, lansand intentiile de colaborare cu toate institutiile statului, cu societatea civila, dar si cu mediul de afaceri si academic.' (Alexandru Radescu)

×
Subiecte în articol: mcsi predici internet decalaj digital