x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preotul fara nici un Dumnezeu

Preotul fara nici un Dumnezeu

de Gabi Golea    |    23 Ian 2007   •   00:00
Preotul fara nici un Dumnezeu

Preotul Nicolae Crangasu, consilie-rul economic al Arhiepiscopiei Bu-curestilor, prezinta astazi, in cadrul Adunarii Eparhiale anuale, acelasi vechi raport de activitate.

ARHIEPISCOPIA BUCURESTILOR - Consilierul economic prezinta astazi un raport "contrafacut"
Astazi, la Arhiepiscopia Bucurestilor, are loc Adunarea Eparhiala anuala, in cadrul careia consilierul economic preot Nicolae Crangasu isi va sustine, ca in fiecare an, aceeasi pledoarie "contrafacuta". Adica acelasi raport de activitate vechi, in care datele si cifrele sunt schimbate dupa bunul plac.

Acum doi ani, Romania libera tragea primul semnal de alarma cu privire la neregulile existente la Arhiepiscopia Bucurestilor. Materialul scotea la iveala afacerile necurate in care era implicat insusi consilierul economic al Arhiepiscopiei, pr. Nicolae Crangasu. Afaceri care in raportul de activitate de sfarsit de an 2005 sustinut de preotul nostru nu figurau in nici un document contabil.

ACELEASI FETE. Suntem deja in 2007, iar situatia nu pare sa se fi schimbat deloc. Arhiepiscopia are acelasi consilier economic in persoana preotului Crangasu, care urmeaza sa ne incante cu acelasi raport de activitate (pe 2006 de aceasta data), schimbat pe ici pe colo, "prin punctele esentiale", atat cat sa dea bine in fata audientei. Se va repeta oare povestea? Caci, astazi, la Arhiepiscopia Bucurestilor, are loc Adunarea Eparhiala anuala, in cadrul careia pr. Nicolae Crangasu va prezenta ca de fiecare data activitatea economica si financiara in prezenta consilierilor celorlalte departamente ale institutiei bisericesti. Pana aici toate bune si frumoase! Nimic anormal, veti spune! Un trimis al lui Dumnezeu, un om care lucreaza intru cuvantul si slava Celui de Sus discuta in prezenta colegilor sai rapoartele de activitate inregistrate pe anul 2006.

Insa, de la Rai la Iad nu este decat un singur pas... Probabil asa i s-a intamplat si pr. Crangasu Nicolae care, ispitit de cele rele, in calitate de consilier economic al Arhiepiscopiei Bucurestilor, prezinta de cativa ani buni acelasi raport de activitate, schimband dupa bunul plac numai datele si cifrele. Si se pare ca "figura" tine de fiecare data, caci pana in prezent nimeni nu a luat nici o masura. Surse bine informate si la curent cu aceasta situatie ne-au pus la dispozitie o serie de documente concludente cu privire la afacerile necurate ale Episcopiei Bucurestilor, derulate si sustinute de pr. Nicolae Crangasu. Afaceri din care, bineinteles, "Prea Lacomia Sa" (cum a fost numit de cei care il cunosc) si-a umplut cu varf si indesat buzunarele, aducand in schimb grave prejudicii, atat financiare, cat si de imagine Patriarhiei Romane.

INCEPUT. Pr. consilier Nicolae Crangasu a fost adus in Bucuresti ca urmare a interventiei pr. Purcarea, cumatru cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist. Stapanit de la inceput de "samanta raului", fiind numit ca preot la Biserica Sf. Visarion, acesta a intrat in conflict cu pr. prof. Buga Nicolae, pe care l-a supus intai unei anchete disciplinare, dupa care l-a scos fara nici o remuscare din functia de paroh si din casa parohiala. Inceputul activitatii lui de consilier a coincis, fericit pentru propriul interes, nefericit pentru Arhiepiscopia Bucurestilor, cu vizita Episcopului vicar Teodosie Snagoveanul.

"A fost, daca vreti, "lansarea" lui in afaceri. Inceputul s-a concretizat, pe de o parte, in a tine o dubla evidenta economico-finaciara a Arhiepiscopiei Bucurestilor pentru afacerile pe care le facea, iar, pe de alta parte, intr-o tainuire reala a Eparhiei fata de conducatorul acesteia, Patriarhul Teoctist", ne-au declarat sursele noastre.

Pentru a-si putea derula nestingherit actiunile, preotul a indepartat din calea lui pe toti cei considerati de el "potentiali dusmani". Rand pe rand i-a "scos din cursa" pe contabilul-sef Grigore Marin si pe casierul eparhial Gabriel Manciu, care incepusera sa-i cunoasca afacerile si il puteau compromite.

Pentru a-si ascunde adevarata fata in gestionarea frauduloasa a averii Arhiepiscopiei Bucurestilor a dovedit un zel deosebit in a servi interselor arhiereilor sau chiar venind cu initiative corespunzatoare intereselor acestora.

"Parintele Patriarh nu a cunoscut adevarata situatie, nici canonica si nici administrativa, a Arhiepiscopiei Bucurestilor. Dar si atunci cand a luat cunostinta de unele aspecte de coruptie nu a intreprins actiuni ferme si pana la capat in a verifica realitatea, a lua masurile ce se impuneau in vederea starpirii raului de la radacina si a pedepsirii factorilor implicati", au declarat aceleasi surse.

Jurnalul National trage inca un semnal de alarma, ridicand in acelasi timp o intrebare foarte simpla: pana cand? Pana cand va continua acest circ din care credibilitatea Bisericii, ca institutie de baza a statului, va avea numai de suferit.

Va avea oare curajul vreunul din cei 30 de membrii ai Adunarii Eparhiale, cleric sau mirean sa intrebe sau sa puna in discutie aceste ilegalitati?

AFACERI NECURATE CU OBIECTE BISERICESTI
Afacerea cu instalatia de fabricat lumanari, in care Arhiepiscopia a fost prejudiciata cu peste 69 de milioane de lei; "Afacerea Cuptor", (din nou Arhiepiscopia pagubita cu 350.000 USD); Afacerea privind magazinul particular de obiecte bisericesti; Afacerea privind "Biserica particulara de pe malul lacului Ganeasa"; Afacerea "instalatii noi pentru cantina studenteasca"; Afacerea "LODROMAN", Afacerea "atelierului de confectionat icoane la care asociat a fost cetateanul grec Ioannis Katzampis"; Afacerea "Asezamintele Nifon Mitropolitul", afaceri cu diverse spatii comerciale din Bucuresti. Si lista ar putea continua, caci incet-incet, dar sigur, preotul nostru "a adunat" tot ce se putea de pe "spinarea" Patriarhiei. Asa cum sta bine unei fete bisericesti! Aceste cazuri, desprinse parca dintr-un film de actiune, care mai de care mai incetosate si mai dubioase, sunt sustinute de un stufos material documentar, pe care sursele noastre ni l-au oferit sperand ca situatia sa inceteze. "Toate aceste ilegalitati s-au petrecut cu stirea, aprobarea si conlucrarea pr. consilier Crangasu Nicolae. Avem cunostinta de ele si suntem siguri ca in raportul de activitate pe care il va prezenta astazi «va omite», ca de fiecare data, sa le treaca pe lista."
×