Orasele din Romania sunt afectate de cele mai grave violente de strada de mai bine de un deceniu, slovacii par condamnati sa realeaga un populist conflictual, iar Ungaria a alarmat Uniunea Europeana cu legi care erodeaza drepturile democratice.
In fostul bloc comunist, acum parte a Uniunii Europene (UE), frustarea creste din cauza stagnarii economice si a unei guvernari ingrijoratoare, favorizand protestele de strada si lipsa de predictibilitate care ar putea pune in pericol cresterea si stabilitatea intr-o parte a continentului deja macinata de probleme, scrie Detroit Free Press, citat de Agerpres.
In ultimele zile, situatia a evoluat cel mai dramatic in Romania, unde furia reprimata impotriva Guvernului si a standardului de viata scazut a explodat in zile de proteste, care, ocazional, au devenit violente. O mare parte din frustrare merge pana la modul in care Romania a efectuat tranzitia catre democratie dupa Revolutia din 1989 impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu, multi fosti comunisti pastrand controlul asupra puterii si a resurselor. Astazi, rezultatele sunt nepotismul endemic, o prapastie intre bogati si saraci si o lipsa de transparenta a Guvernului, care alimenteaza un sentiment al nedreptatii foarte raspandit.
In conditiile in care protestele din Romania intra deja in cea de-a doua saptamana, manifestantii dau dovada de o persistenta neobisnuita in aceasta parte a lumii, ceea ce subliniaza importanta simbolica pe care o are pentru ei sa atraga atentia asupra numeroaselor dificultati cu care se confrunta, se arata intr-un articol publicat pe site-ul revistei World Politics Review, preluat de Agerpres.
Totusi, exista speranta ca protestele politice dintr-o Romanie in mod normal apatica ar putea vesti perspective noi pentru tara.
Semnale de avertizare
Este posibil sa fi dus "Primavara araba" de anul trecut la o "iarna est-europeana"? Uniunea Europeana (UE) si SUA se tem ca semnalele de avertizare exista deja, scrie site-ul israelnationalnews.com intr-un comentariu.
Revoltele populare in lume sunt departe de a se fi terminat o data cu "Primavara araba" de anul trecut, fiind posibil sa fi dus, in schimb, la o noua "iarna est-europeana". In natiunile mai mici care au fost sateliti ai fostei Uniuni Sovietice, dificultatile economice au creat probleme guvernelor tensionate, cauzand frustrare in randul populatiei.
In Budapesta, 100.000 de persoane s-au adunat intr-o piata centrala de langa cladirea Parlamentului, iar Romania a fost lovita de cele mai grave violente stradale din ultimii zece ani, parand ca Europa de Est a fost lovita de un "viscol" politic. Protestele furioase care s-au declansat in fosta tara comunista s-au datorat in parte diferentelor in crestere dintre cei bogati si cei saraci – o situatie similara celei din numeroase alte natiuni din lume in momentul de fata. Insa deteriorarea in crestere a standardului de viata din Romania, unde oamenii se asteptau la o imbunatatire o data cu indreptarea catre democratie dupa eliminarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceausescu in 1989, a pus sare pe ranile celor care se asteptau ca nepotismul sa dispara dupa Revolutie. (Agerpres)