x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa străină: "Iarnă est-europeană" în România şi Ungaria

Presa străină: "Iarnă est-europeană" în România şi Ungaria

21 Ian 2012   •   21:00
Presa străină: "Iarnă est-europeană" în România şi Ungaria

Orasele din Romania sunt afectate de cele mai grave violente de strada de mai bine de un deceniu, slovacii par condamnati sa realeaga un populist conflictual, iar Ungaria a alarmat Uniunea Europeana cu legi care erodeaza drepturile democratice.
In fostul bloc comunist, acum parte a Uniunii Europene (UE), frustarea creste din cauza stagnarii economice si a unei guvernari ingrijoratoare, favorizand protestele de strada si lipsa de predictibilitate care ar putea pune in pericol cresterea si stabilitatea intr-o parte a continentului deja macinata de probleme, scrie Detroit Free Press, citat de Agerpres.

In ultimele zile, situatia a evoluat cel mai dramatic in Romania, unde furia reprimata impotriva Guvernului si a standardului de viata scazut a explodat in zile de proteste, care, ocazional, au devenit violente. O mare parte din frustrare merge pana la modul in care Romania a efectuat tranzitia catre democratie dupa Revolutia din 1989 impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu, multi fosti comunisti pastrand controlul asupra puterii si a resurselor. Astazi, rezultatele sunt nepotismul endemic, o prapastie intre bogati si saraci si o lipsa de transparenta a Guvernului, care alimenteaza un sentiment al nedreptatii foarte raspandit.

In conditiile in care protestele din Romania intra deja in cea de-a doua saptamana, manifestantii dau dovada de o persistenta neobisnuita in aceasta parte a lumii, ceea ce subliniaza importanta simbolica pe care o are pentru ei sa atraga atentia asupra numeroaselor dificultati cu care se confrunta, se arata intr-un articol publicat pe site-ul revistei World Politics Review, preluat de Agerpres.
Totusi, exista speranta ca protestele politice dintr-o Romanie in mod normal apatica ar putea vesti perspective noi pentru tara.

Semnale de avertizare
Este posibil sa fi dus "Primavara araba" de anul trecut la o "iarna est-europeana"? Uniunea Europeana (UE) si SUA se tem ca semnalele de avertizare exista deja, scrie site-ul israelnationalnews.com intr-un comentariu.
Revoltele populare in lume sunt departe de a se fi terminat o data cu "Primavara araba" de anul trecut, fiind posibil sa fi dus, in schimb, la o noua "iarna est-europeana". In natiunile mai mici care au fost sateliti ai fostei Uniuni Sovietice, dificultatile economice au creat probleme guvernelor tensionate, cauzand frustrare in randul populatiei.

In Budapesta, 100.000 de persoane s-au adunat intr-o piata centrala de langa cladirea Parlamentului, iar Romania a fost lovita de cele mai grave violente stradale din ultimii zece ani, parand ca Europa de Est a fost lovita de un "viscol" politic. Protestele furioase care s-au declansat in fosta tara comunista s-au datorat in parte diferentelor in crestere dintre cei bogati si cei saraci – o situatie similara celei din numeroase alte natiuni din lume in momentul de fata. Insa deteriorarea in crestere a standardului de viata din Romania, unde oamenii se asteptau la o imbunatatire o data cu indreptarea catre democratie dupa eliminarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceausescu in 1989, a pus sare pe ranile celor care se asteptau ca nepotismul sa dispara dupa Re­volutie. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: romania Ungaria proteste presa israel