x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa ungară: „Răsturnare rapidă a Guvernului român”

Presa ungară: „Răsturnare rapidă a Guvernului român”

de Istvan Deak    |    27 Apr 2012   •   19:09
Presa ungară: „Răsturnare rapidă a Guvernului român”

In Austria, cotidianul Die Presse i-a numarat zilele Cabinetului Ungureanu, intr-un articol pe tema motiunii de cenzura intitulat "A cazut Guvernul Romaniei'. "Mandatul premierului independent Ungureanu, in varsta de 43 de ani, fost sef Serviciului de Informatii Externe (SIE), a durat 78 de zile. El l-a inlocuit la inceputul lunii februarie pe demisionarul Emil Boc', scriu austriecii.

La Budapesta, Nepszava remarca: "Motiunea de cenzura a rasturnat Guvernul roman'. "Motiunea de cenzura din partea USL a dus la caderea Guvernului de la Bucuresti. Cu 235 de voturi, patru voturi in plus fata de cat era necesar, motiunea de cenzura a dus la debarcarea premierului Mihai Razvan Ungureanu. Inca din luna martie, USL anuntase ca va depune o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Ungureanu, pe motiv ca acesta a cedat santajului UDMR pe tema facultatii in limba maghiara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie de la Targu-Mures. Motiunea a vizat si tema exploatarilor miniere si a privatizarilor din domeniu, dar si atribuirea in scopuri electorale a banilor publici. Votul din Parlament a aratat ca partidul de guvernamant, PDL, este intr-o continua scadere numerica. Emil Boc a multumit UDMR pentru sustinerea acordata Guvernului Ungureanu. Senatorii si parlamentarii UDMR au asistat la discutiile din plen, insa s-au abtinut de la vot. In timpul dezbaterilor, Marko Bela a atras atentia USL ca atunci cand a fost nevoie de UDMR, chiar si ei au cedat la santajul minoritatii maghiare. Liderul UDMR, Hunor Kelemen, a admis ca sunt sanse mari ca formatiunea sa sa ajunga in opozitie. Liderul PSD, Victor Ponta, a subliniat ca nu are sens ca tara sa mai astepte pana la alegerile din toamna, USL trebuie sa ajunga la guvernare inca de acum. Misiunea numirii unui nou prim-ministru ii revine presedintelui Traian Basescu'.
Colegii de la Nepszabadsag noteaza, la randul lor: "Rasturnare rapida a Guvernului roman'. "Asta este democratia - a fost reactia lui Mihai Razvan Ungureanu la aflarea vestii ca motiunea de cenzura a trecut, iar mandatul sau de 78 de zile in functia de premier a luat sfarsit. In schimb, liderul PDL, Emil Boc, a dat vina de partenerul minoritar din coalitia guvernamentala. In ultimele doua saptamani, USL a reusit sa atraga mai multi politicieni din barca puterii. Unul dintre ei, Catalin Croitoru, a anuntat, in timpul dezbaterii pe tema motiunii de cenzura, ca paraseste PDL si voteaza impotriva Guvernului. Un alt politician a venit direct din spital in scaun cu rotile, ca sa voteze impotriva Guvernului. Impreuna cu PDL, UDMR se pregateste sa treaca in opozitie'. "Nu sunt dezamagit, UDMR se pregateste pentru alegeri', a transmis Hunor Kelemen, citat de Nepszabadsag. "Sunt sanse mari ca presedintele Traian Basescu sa desemneze un viitor premier din randul USL. Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a atras atentia ca aceasta mutare ar putea fi o capcana din partea lui Traian Basescu, care ar putea duce la o scadere a credibilitatii USL in randul alegatorilor. Conform sondajelor, USL se bucura de simpatia a 50-55% dintre romani'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×