x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele CSM: Suntem în situaţia unei iminente blocări a justiţiei

Preşedintele CSM: Suntem în situaţia unei iminente blocări a justiţiei

14 Feb 2011   •   17:40

Horaţius Dumbravă a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că România este în situaţia unei iminente blocări a Justiţiei şi că este inadmisibil ca un conflict politic să fie aruncat în afara spaţiului consacrat constituţional.

"Suntem în situaţia unei iminente blocări a justiţiei. CSM are atribuţii de natură administrativă, adică ia acele decizii, prin plen şi prin secţii, pentru buna funcţionare a justiţiei: delegări pe posturile de conducere, transferuri, detaşări, aviz în ce priveşte posturile la nivelul instanţelor, promovări în funcţie de execuţie - tocmai că vorbim de scheme de personal care trebuie distribuite în aşa fel încât să acopere plaja pentru o funcţionare eficientă a justiţiei", a afirmat Dumbravă, potrivit Agerpres.

Acesta a spus că promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este o chestiune extrem de importantă, pentru că, în prezent, la aceasta instanţă aproximativ 15% din posturi sunt vacante.

"Toate acestea sunt blocate printr-un joc politic de care justiţia este străină, şi trebuie să fie străină. Şi tocmai pentru că acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, sper ca astăzi Senatul să conştientizeze gravitatea situaţiei în care se află, nu numai justiţia, ci însăşi Senatul prin neluarea unei decizii", a accentuat Horaţius Dumbravă.

Reprezentantul CSM a precizat că, din păcate, a existat şi există o lipsă de colaborare a decidenţilor la nivel instituţional constituţional, a autorităţilor constituţionale, fapt semnalat inclusiv în Raportul pe Justiţie din vara anului 2010.

"Comisia Europeană a arătat, cu subiect şi predicat, că una dintre problemele cu care astăzi se confruntă România şi care ar trebui rezolvată este tocmai o colaborare eficientă a autorităţilor constituţionale pe tema justiţiei. Din păcate, aceste turbulenţe legislative, această lipsă de colaborare pe paliere, între puterile statului a dus la situaţia de astăzi", a susţinut Dumbravă.

El a subliniat că ce se întâmplă astăzi este tocmai acea inconştienţă la nivel instituţional major, la nivelul autorităţilor constituţionale ale statului şi că este inadmisibil să nu fie conştientizată nevoia pe care o are justiţia de a funcţiona, cel puţin din punct de vedere administrativ, blocându-se activitatea CSM prin neluarea unei decizii.

"Este inadmisibil ca, în condiţiile în care i se impune fiecărei autorităţi constituţionale să asigure acest echilibru al statului, tu, ca autoritate constituţională nonşalant să refuzi să iei o decizie, bazându-se pe un conflict clar de natură politică. Este inadmisibil ca un conflict politic care trebuie să se desfăşoare în limite parlamentare sau în limitele jocului politic să fie aruncat în afara spaţiului consacrat constituţional", a mai spus preşedintele CSM.

Acesta a precizat că tergiversarea validării membrilor CSM va duce la complicaţii şi de natură internaţională, pentru că România şi-a autoasumat obligaţiile prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

"Statul român şi-a asumat anumite condiţionalităţi pe care să şi le rezolve. Astăzi putem spune că suntem şi în ce priveşte iminenţa uni blocaj în raport cu Comisia Europeană pe aceste condiţionalităţi pe care România şi le-a asumat", a conchis preşedintele CSM.

×