x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare, a fost prins de Poliţie

Preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare, a fost prins de Poliţie

27 Feb 2013   •   23:03
Preşedintele OADO, Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare, a fost prins de Poliţie

Preşedintele Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaleţchi, condamnat la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost prins de poliţişti, miercuri seară, în sectorul 2 şi va fi dus în arest, au declarat, pentru mediafax.ro, surse din Poliţie.

Scaleţchi, în vârstă de 58 de ani, a fost depistat de ofiţerii Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, care au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea.

Condamnatul, care va fi dus în arestul Poliţiei Capitalei, a fost prins cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), au precizat reprezentanţii Poliţiei Române.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul anului 2005, în calitate de preşedinte al OADO, Florentin Scaleţchi ar fi pretins de la o persoană, care ulterior l-a denunţat, suma de 20.000 de euro. Scaleţchi ar fi primit, în trei tranşe, echivalentul acestei sume reprezentând 24.000 de dolari. În schimb, acesta a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fuseseră aplicate denunţătorului de către instanţa inferioară, au spus anchetatorii.

Atât la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat fondul acestui proces, cât şi la Curtea de Apel Bucureşti, în faza de apel, Scaleţchi a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

În septembrie 2010, ICCJ a decis definitiv casarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti prin care Florentin Scaleţchi era condamnat la închisoare cu executare şi trimiterea dosarului acestuia la această instanţă, pentru rejudecarea apelurilor.

În decembrie 2011, Curtea de Apel a respins ca nefondate apelurile, menţinând astfel condamnarea la şase ani de închisoare hotărâtă de Tribunalul Bucureşti în martie 2007.

În urma recursului judecat de instanţa supremă, Scaleţchi a rămas cu aceeaşi pedeapsă.

În septembrie 2010, acelaşi Florentin Scaleţchi a fost deferit justiţiei de procurorii bucureşteni pentru că a refuzat, în 2008, să i se recolteze probe biologice, la Institutul Naţionale de Medicină Legală (INML), după ce a fost prins de poliţiştii rutieri cu o alcoolemie de 0,84 la mie. 

×