x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prețurile globale ale alimentelor au crescut și au egalat un record vechi de 10 ani

Prețurile globale ale alimentelor au crescut și au egalat un record vechi de 10 ani

04 Noi 2021   •   20:30
Prețurile globale ale alimentelor au crescut și au egalat un record vechi de 10 ani

Prețurile globale ale alimentelor au crescut și au atins nivelul înregistrat în iulie 2011, arată raportul publicat joi de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

În luna octombrie, indicele FAO al prețurilor la alimente care reflectă modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, fiind în creștere cu 3%, adică cu 3,9 puncte față de septembrie și în creștere pentru a treia lună consecutivă.

Indicele prețurilor la cereale a crescut cu 3,2% față de luna precedentă. Practic, prețurile mondiale la grâu s-au majorat cu 5% din cauza recoltelor reduse din țările mari exportatoare, precum Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

Indicele pentru uleiuri vegetale a crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum. Creșterea a fost determinată de cotațiile mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza producției reduse din Malaezia.

La lactate, indicele a crescut cu 2,6 puncte față de septembrie, fiind influențat de cererea globală de import. În schimb, prețurile la brânzeturi au rămas, în mare parte, stabile, întrucât livrările din principalele țări producătoare au fost suficiente pentru a satisface cererea globală de import.

Indicele la carne s-a redus cu 0,7% față de valoarea sa din septembrie, continuându-și scăderea deja a treia lună la rând. Cotațiile internaționale pentru carnea de porc și bovină au scăzut o dată cu reducerea achizițiilor de către China a cărnii de porc și a unei scăderi accentuate a cotațiilor pentru livrările din Brazilia pentru carnea de vită.

La zahăr, indicele a scăzut cu 1,8% față de septembrie, înregistrând prima scădere după o creștere consecutivă de șase luni. Micșorarea a fost, în principal, rezultatul unei cereri globale de import limitate și a perspectivelor
unor provizii mari, destinate exportului, din India și Thailanda, precum și o depreciere a realului brazilian față de dolarul american.

În ceea ce privește cerealele, în ciuda unei producții mondiale record de cereale așteptate în 2021, stocurile globale de cereale se îndreaptă spre o scădere în 2021-2022. Practic, producția mondială de cereale este pe cale să atingă o cotă maximă istorică, în timp ce stocurile vor scădea, arată raportul publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alimente pret