Mecanismul de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie a fost unul dintre subiectele de pe agenda discuţiilor dintre Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi reprezentantul Subcomitetului ONU pentru Prevenirea Torturii (SPT).
"Victor Ciorbea a menţionat că vizita reprezentantului SPT constituie un bun prilej pentru a cunoaşte experienţa acestui organism, precum şi a instituţiilor din alte state în privinţa implementării Mecanismului de Prevenire a Torturii", informează un comunicat al Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului a făcut o scurtă prezentare referitoare la implementarea Mecanismului de Prevenire a Torturii, recent înfiinţat în cadrul instituţiei prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 48/ 2014.
El a menţionat că, în prezent, se desfăşoară activităţi pregătitoare sub aspectul selectării specialiştilor (medici, asistenţi sociali, psihologi, sociologi etc.) şi a reprezentanţilor ONG-urilor care vor face parte din echipele de vizitare, reevaluării locurilor de detenţie din România, elaborării legislaţiei secundare pentru activitatea domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenţie.
"Victor Ciorbea a subliniat că în câteva săptămâni vor fi finalizate protocoalele de colaborare între instituţia Avocatului Poporului, colegiile de specialişti şi organizaţiile neguvernamentale", se mai arată în comunicat.
Şeful echipei regionale pentru Europa din cadrul Subcomitetului ONU pentru Prevenirea Torturii, Mari Amos, a susţinut că actul normativ trebuie îmbunătăţit în viitor, pentru a deveni cu adevărat un instrument mai eficient şi a învederat importanţa cooperării cu organizaţiile neguvernamentale şi cu grupurile de experţi.
"Mari Amos a arătat că SPT se va implica în realizarea de către Avocatul Poporului a unor stagii de formare pentru persoanele implicate în activitatea de prevenire a torturii. Totodată, ea a declarat că Avocatul Poporului ar putea organiza, de exemplu în luna decembrie, o întâlnire la care să participe specialişti, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, ai SPT, precum şi ai Ministerului Justiţiei, în cadrul căreia să fie identificate activităţile ce urmează a fi desfăşurate în viitor de domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie şi întocmirea unui plan al acestora", precizează comunicatul.
Cele două părţi au convenit ca reprezentanţii SPT să ofere asistenţă Avocatului Poporului, inclusiv în elaborarea de proiecte în vederea accesării de fonduri europene necesare punerii în practică, în România, a mecanismului. (Agerpres)