x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prigoană: România să importe medici şi profesori din Kenya şi India

Prigoană: România să importe medici şi profesori din Kenya şi India

09 Iun 2010   •   00:00

Deputatul ex-PDL Silviu Prigoană susţine că teoria potrivit căreia România se va confrunta cu o catastrofă din cauza migraţiei intelectualilor este complet falsă, iar rezolvarea e simplă: să importăm, la rîndul nostru, specialişti din ţările slab dezvoltate, scrie inpolitics.ro

"Din Africa ar fi fericiţi să vină, numai să îi chemi"
Prigoană afirmă, pentru Inpolitics, că nu e nicio problemă dacă medicii, profesorii sau inginerii pleacă din România către ţări unde sunt mai bine plătiţi, susţinînd că şi noi putem aplica exact acelaşi sistem: "Cînd am fost, recent, în Germania, am aflat că şi lor le-au plecat medicii pe capete în ţările scandinave, pe salarii mai mari, dar au găsit imediat soluţia, importînd specialişti din estul Europei. Și noi trebuie să facem acelaşi lucru, să aducem medici şi profesori din ţări precum India, Kenya sau Tanzania, unde lucrează pe salarii de 20 de dolari lunar, incomparabil mai puţin decît la noi. Oamenii ăia din Africa, din Asia, ar fi fericiţi să vină, numai să îi chemi. Ce stăm atîta să ne batem capul cu grevele profesorilor, ale medicilor şamd? În primul rînd, mie mi se pare ridicol ca un profesor să emită atîtea pretenţii, dar să aibă cea mai mică normă de ore din toată Europa. Uitaţi-vă la cît sunt de analfabeţi absolvenţii de facultăţi din ultimii ani şi o să îmţelegeţi ce dascăli grozavi avem. Dacă ăştia nu sunt buni, nu mai vor să muncească sau vor să plece, n-au decît. Aducem alţii, din ţări sărace".

Dilema lui Prigoană: cum angajezi un inginer ca tinichigiu?
Deputatul are şi un alt of major: "România se confruntă cu o problemă foarte serioasă şi care se va agrava în anii următori, e vorba de inflaţia de diplome universitare. Azi, toată lumea are o diplomă, şi dacă nu ai, dai telefon şi ăştia ţi-o livrează acasă. Nu mai există şcoli de meserii, de zugravi, de electricieni, de mecanici, că toţi au terminat psihologia sau relaţiile internaţionale. Eu m-am confrutat cu situaţii de neimaginat: am avut nevoie, la firmele mele, să angajez electricieni sau tinichigii şi mi-au venit oameni cu diplome la concurs. Ei nu aveau nimic împotrivă să presteze muncile respective, dar legea are nişte prevederi foarte complicate, dacă vrei să angajezi o persoană pe un post inferior ca pregătire trebuie să faci o de-calificare şi asta reclamă timp şi energie. Cred că, în următorii ani vor apărea probleme pe care azi nici nu ni le imaginăm, din aceste cauze" mai spune fostul pedelist.

×
Subiecte în articol: observator