Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că Executivul a pregătit o Ordonanța care „va asigura majorări ale veniturilor pentru personalul didactic, auxiliar și nedidactic”, în contextul discuțiilor purtate cu reprezentanții sindicatelor. De fapt, este vorba despre aceeași ofertă făcută și până acum și respinsă vehement de către sindicate, o primă de 2.500 de lei pentru profesori și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, bani care vor fi dați în două tranșe.
„Astăzi voi anunța faptul că Guvernul României a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic în contextul discuțiilor cu liderii sindicatelor din Educație. Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei cu resurse europene – 410 milioane de lei bani europeni din Programul Educație și ocupare perioada 2021 – 2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național. Acești bani se vor adăuga la cei 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, lucru care s-a întâmplat deja. Împreună sunt peste 1 miliard de lei pe care guvernul îi alocă pentru majorarea veniturilor personalului din sistemul educațional”, a spus Dan Cărbunaru.
Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ei cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în net.
Reamintim că greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest, nemulţumiţi de salarizarea din sistem.
Vineri, sindicaliștii au atras atenția că există riscul ca organizarea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională să fie blocate pentru că protestele vor continua și săptămâna viitoare până când guvernul va ceda și va majora salariile cu 25 de procente.
Ultima grevă din învăţământ a avut loc acum 18 ani, când elevii nu au făcut şcoală trei săptămâni. Nu a fost, însă, cea mai lungă. Protestul din 1999 a durat cinci săptămâni.
După profesori, și sindicatele din alte domenii au anunțat manifestații de amploare. Cărbunaru a subliniat de mai multe ori în conferința de presă de duminică, că ministrul Muncii, Marius Budăi, va începe dialogul cu toate sindicatele ”începând cu Educația”.