x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prima reacție a Patriarhiei după decizia lui Iohannis de a se reveni asupra “așa-zisului acord cu MAI”

Prima reacție a Patriarhiei după decizia lui Iohannis de a se reveni asupra “așa-zisului acord cu MAI”

15 Apr 2020   •   15:51
Prima reacție a Patriarhiei după decizia lui Iohannis de a se reveni asupra “așa-zisului acord cu MAI”
Sursa foto: Diana Oros

Biserica Ortodoxă Română (BOR) arată că acordul Patriarhiei cu MAI „a fost unul interinstituțional, oficial și public”, subliniind că România nu este o „țară creștinopată” și că nu Biserica ia decizii, ci doar le respectă.

„Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creștine câteva lucruri esențiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei și îi ajută concret pe cei afectați. Până în acest moment cu aproape 10 mil. de lei. Asta va face Biserica și mai departe”, explică Vasile Bănescu, reprezentant al BOR, pentru MEDIAFAX.

Conform sursei citate, acordul Patriarhiei cu MAI era în conținutul său, „până la ultima literă”, în consonanță cu reglematările stării de urgență în vigoare.

„Poliția Română nu ne asigură tuturor doar protecția și ordinea publică, ci făcea acum și un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimau tăcut recunoștința. Suntem o țară și o societate edificate pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă”, a adăugat Bănescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, „a oferi, sub măsuri de protecție totală și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită și le primesc prin voluntari acreditați și corespunzător echipați (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simț, dublat acum atent și de firească grijă față de ceilalți, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm”.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi seara, că românii vor putea primi Paşti vineri şi sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari şi de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

Ulterior, miercuri, la prânz, președintele Klaus Iohannis a spus că va cere ministrului Marcel Vela și premierului Ludovic Orban să revină asupra acordului MAI-BOR, subliniind că le va cere să găsească o formulă care se încadrează în îndemnul „Stați acasă”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vasile banescu