x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prima sută de euro pentru "Cuminţenia Pământului"

Prima sută de euro pentru "Cuminţenia Pământului"

de Dan Radu    |    12 Apr 2016   •   19:31
Prima sută de euro pentru "Cuminţenia Pământului"

Campania de strângere de bani pentru achiziţionarea de către statul român a sculpturii lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului" a început de ieri, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu fiind prima persoană care a făcut o donaţie – 100 de euro. Guvernul vrea să strângă prin subscripţie naţională 6 milioane de euro până la 30 septembrie, pentru a achiziţiona sculptura.

 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat că cei care vor oferi bani vor avea parte şi de deduceri de impozite. Astfel, donaţiile acordate de persoanele juridice se consideră cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Şi în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente sau au profesii libere, sumele donate vor fi deductibile la impozitul pe venit. Vlad Alexandrescu a donat 100 de euro cu ocazia deschiderii campaniei de subscripţie naţională: "o sumă modestă, simbolică", după propriile declaraţii. Pentru donaţii, Ministerul Culturii a deschis conturi în lei, euro şi dolari la băncile BCR, BRD Societe Generale, UniCredit Bank, Banca Transilvania, CEC Bank şi Raiffeisen Bank. Potrivit ministrului, campania de subscripţie naţională va beneficia şi de o campanie de popularizare, care va începe la sfârşitul acestei luni. "Deocamdată suntem într-o procedură de selecţie a companiilor care vor lucra pentru noi pro bono, fără niciun avantaj. Este un efort naţional, este un efort de donaţie din partea tuturor donatorilor care vor dori să o facă. Nu poate fi vorba de un beneficiu, de un câştig al niciunuia care doreşte să ne ajute. Oricine doreşte să ne ajute poate să o facă, fără avantaje materiale, pro bono, pentru că este animat de acelaşi ideal pe care îl împărtăşim şi noi, pentru că ne dorim ca această lucrare să rămână în patrimoniul public", a declarat ministrul Culturii. Statul român a anunţat că poate acorda doar 5 milioane din cele 11 milioane de euro, cât costă statuia "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi. Restul de 6 milioane ar trebui donaţi de firme sau persoane fizice.

 

Guvernul trebuie să strângă suma necesară până la 30 septembrie 2016. Ministrul Culturii ia în calcul inclusiv teledonuri sau donaţii prin sms

 

×