x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prima suta de metri de dosare a trecut in civilie

Prima suta de metri de dosare a trecut in civilie

10 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Arhiva Securitatii a inceput de ieri sa fie transferata de la SRI catre CNSAS. Cele doua institutii sunt puse pe fapte mari: pana la sfarsitul anului, in depozitul CNSAS de la Popesti-Leordeni va ajunge mai mult de jumatate din dosarele Securitatii. Transportul de ieri, insumand 100 metri liniari de dosare, deschide drumul "civilizarii" arhivei patronate de SRI.
DIANA RUCINSCHI

PREGATIRI. CNSAS va intra, pana la finele anului, in posesia a 12 kilometri liniari de dosare ale fostei Securitati
Acesta este doar primul din cele 120 de camioane care vor trebui sa ajunga la CNSAS pana la sfarsitul anului.

CAMIONUL NR.1. 6 tone sau 100 metri liniari. Adica 20.000 de dosare au iesit ieri din proprietatea SRI pentru a trece in depozitul CNSAS din comuna Popesti-Leordeni. Acolo a fost amenajat spatiul pentru a primi pretiosul transport. O hala friguroasa, intesata de rafturi metalice, care are insa avantajul ca are capacitatea de a adaposti 6 km liniari de dosare, jumatate din cantitatea care trebuie predata. Pentru un timp, dosarele vor ramane in asa-numita zona tampon in care vor avea acces si reprezentantii SRI. Hartiile provin atat din arhiva centrala, cat si din teritoriu, de la fostele inspectorate judetene ale Securitatii. Pentru cei de la CNSAS, continutul transportului este in mare masura un mister. Vor afla insa zilele urmatoare, cand se va face inventarirea dosarelor si numerotarea lor. Cu siguranta se stie ca este vorba de dosarele fostilor informatori si nu de cele ale colaboratorilor, ordin care l-a nemultumit pe initiatorul legii accesului la dosar, Ticu Dumitrescu.

13 CU NOROC. Ani de zile nu s-a intamplat nimic spectaculos. SRI a predat CNSAS, de la infiintarea sa in 2000, aproximativ 700 metri liniari, foarte putin comparativ cu cantitatea totala, 20 km liniari. Cu SIE, MAPN, MJ sau Arhivele Nationale abia sunt in faza de inceput discutiile pentru predarea documentelor. Dintr-o data SRI si CNSAS sunt extrem de hotarate sa rezolve totul cat mai repede. Transportul de ieri a fost urmat de altul astazi si tot asa, cate un camion sau chiar doua pe zi, pana la sfarsitul anului, cand toti cei 12 km trebuie sa fie in posesia CNSAS. "Vom prelua in 7 zile cat am preluat in 5 ani", declara Onisoru. "Vinovata" este Hotararea nr. 13 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 28 februarie 2005, care stipuleaza trecerea neintarziata in posesia CNSAS a 12 kilometri liniari de arhiva creata de fosta Securitate. Mai mult, dupa ce kilometrii de arhiva selectati de SRI vor fi predati, vor incepe negocieri pentru ceilalti 8 km de dosare care au apartinut Securitatii. CNSAS au mai avut castig de cauza si in alta problema: la sfarsitul operatiunii vor primi cartoteca si microfilmele.

×
Subiecte în articol: observator cnsas