x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romeo Stavarache, reţinut de DNA. Primarul Bacăului este acuzat de luare de mită

Romeo Stavarache, reţinut de DNA. Primarul Bacăului este acuzat de luare de mită

26 Iun 2014   •   12:05
Romeo Stavarache, reţinut de DNA. Primarul Bacăului este acuzat de luare de mită

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal şi primar al Municipiului Bacău, Romeo Stavarache este acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită de către Direcţia Naţională Anticorupţie. El a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Curţii de Apel Bacău cu propunerea de arestare pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat al DNA, Romeo Stavarache este suspectat că a primit mită în valoare de 2,3 milioane de lei, de la patru oameni de afaceri. În acest dosar au mai fost reţinuţi vărul lui Stavarache, Liviu Cenuşă, şi fostul fotbalist Liviu Goian, patronul unui post de televiziune local.

Procurorii anticorupţie susţin în ordonanţa de reţinere că, Stavarache împreună cu cumătrul său, Constantin Apostol, şeful Agenţiei de Dezvoltarea Regională Nord- Est, îi îndrumau pe oamenii de afaceri care primeau contracte de la cele două instituţii publice să sponsorizeze echipa de handbal Ştiinţa Municipal Bacău, un ziar local sau postul de televiziune 1-TV.

Sfânta zeciuială
Romeo Stavarache a cerut şi primit direct sau prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi bani de la patru oameni de afaceri. Astfel, la începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău. Până în anul 2011, Stavarache a primit prin intermediul unor societăţi comerciale şi asociaţii sportive suma de 810.670 de lei.

La începutul anului 2009, un alt om de afaceri a contribuit cu 150.000 de lei la bunăstarea lui Stavarache. Banii au fost primiţi în două tranşe prin intermediul unei asociaţii sportive. Câteva luni mai târziu, aceluiaşi afacerist i s-a cerut un procent de 10% din valoarea unui contract încheiat de societate cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pentru construirea unui bloc cu 45 de apartamente. Procentul primit a fost de  aproximativ 1,3 milioane de lei.

Tot în 2009, primarul Bacăului a solicitat unui afacerist suma de 100.000 de lei pentru eliberarea unui certificat de urbanism, bani care au ajuns în conturile asociaţiei sportive. Alţi bani a primit de la firma care se ocupa de gestiunea serviciului public de salubrizare a municipiul Bacău, prin două contracte de publicitate în valoare de 70.000 de lei.

Declaraţie de avere
Potrivit declaraţiei de avere, primarul Romeo Stavarache deţine împreună cu soţia sa, Ana Maria Stavarache, patru terenuri intravilane. Trei situate în Bacău, iar celălalt în comuna Agăş din satul Şulţa. Tot împreună cu soţia sa, au construit o casă de 252 mp.  Nu are credite la bănc, datorii sau obiecte de valoare. În schimb, a avut un salariu anual de 48.000 de lei de la primărie. Pe lângă aceşti bani a mai încasat de la Consiliul Uniunii Europene – Comitetul Regiunilor o indemnizaţie de aproximativ 36.000 de euro, plus dividente de 2785 lei de la firma Prod Cresus S.A. Bacău, unde deţine acţiuni în valoare de 55.000 de lei. Soţia sa este administrator al societăţii Prod Cresus, de unde a încasat un salariu de 17.444 lei.

×