x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul din Alba Iulia cere impunerea restricțiilor în mod diferit

Primarul din Alba Iulia cere impunerea restricțiilor în mod diferit

20 Feb 2021   •   18:20
Primarul din Alba Iulia cere impunerea restricțiilor în mod diferit
Sursa foto: Facebook

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, cere reanalizarea modului în care se impun restricțiile, în contextul în care Alba Iulia testează mult și este mereu aproape de scenariul roșu. Alba Iulia este ținută mereu cu sabia carantinării deasupra capului, spune primarul.

Autoritățile trebuie să reanalizeze modul în care se impun restricțiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, arată primarul într-un comunicat.

„Am ajuns în situația hilară în care cu multă relaxare județele care nu testează populația și ținem în scenarii roșii județele în care autoritățile își fac treaba și testează masiv”, spune Gabriel Pleșa.

Primarul susține că Alba Iulia, oraș în care autoritățile sanitare au înțeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roșu: „Și asta pentru că autoritățile sanitare își fac treaba, iar cetățenii sunt responsabili și aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate și să se introducă în analiză și numărul de teste, Alba Iulia este ținută mereu cu sabia carantinării deasupra capului și într-un scenariu roșu continuu, care nu este calculat cu aceleași unități de măsură în întreaga țară”.

Impactul asupra afacerilor locale, în special cele din turism și alimentație publică, este dezastruos, iar acest lucru afectează câteva mii de oameni. Sunt mici antreprenori, angajați din industria HoReCa și familiile lor, adaugă primarul.

„În această săptămână am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai industriei HoReCa, iar concluzia este că oamenii sunt sufocați de criza generată de pandemie. Mulți sunt cu datorii acumulate sau chiar în situația de a pune lacătul pe afaceri. În această situație lansez public un apel către Guvernul României, ministerele și autoritățile naționale, cu rol în combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2 să demareze de urgență o analiză privind evoluția pandemiei și efectele pe care le are asupra economiei. De asemenea solicit, în numele locuitorilor din municipiul Alba Iulia, să se reanalizeze modul în care se impun restricțiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul și numărul de teste efectuate. O altă soluție ar fi ca în localitățile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roșu să fie impus de la incidenta de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent”, se arată în comunicatul transmis de primar.

În opinia acestuia, decizia poate fi descentralizată la nivel local, iar măsurile să fie impuse ținând cont de întreaga situație epidemiologică corelată cu numărul de teste efectuate. În paralel trebuie gândite măsuri serioase care să vină în sprijinul activităților economice afectate de pandemie, precum industria HoReCa. Sunt peste 400.000 de români care lucrează în industria hotelieră și în alimentație publică, oameni care simt din plin povara crizei generată de pandemia COVID 19.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alba iulia primar restricţii