Rata de infectare cu COVID-19 a depășit 5 la mia de locuitori în municipiul Sfântu Gheorghe, astfel încât „orașul se îndreaptă spre cifra de carantinare”, a anunțat, joi, primarul Antal Arpad.
„Ceea ce este clar e că în acest moment municipiul Sfântu Gheorghe este între 5 şi 6 la mie, deci suntem într-o zonă foarte roşie, dacă se poate spune aşa. Deci, dacă nu avem grijă, ne îndreptăm înspre cifra de carantinare a oraşului şi nu spre cifra de a scădea sub 3 la mie şi de a se reîntoarce copiii la şcoală. (...) Din informaţiile care ajung la mine, practic, rata de transmitere a bolii a crescut probabil şi datorită faptului că temperaturile au început să scadă, iar virusul se mişcă mai liber în frig, trăieşte mai mult în frig decât la temperaturi mai ridicate", a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
De asemenea, acesta a menționat că „în cazul în care trendul rămâne crescător”, vor fi introduce restricții mai dure.
„Vedem ce se întâmplă în toată Europa, practic doar Europa de Est încă nu a luat măsuri mult mai stricte. Noi ştim că suntem şi în perioada alegerilor, dar tot ce evităm să luăm decizii înainte de alegeri, va trebui după alegeri să se ia decizii duble ca să se compenseze deciziile care nu se iau înainte de alegeri", a mai adăugat acesta.
Primarul din Sfântul Gheorghe a mai afirmat că sunt foarte mulți care „bagatelizează” pericolul epidemiei.
„Până la urmă totul ţine de capacitatea sistemului sanitar românesc să răspundă la aceste provocări şi aşa cum niciun domeniu din România nu stă foarte bine, eu cred că sănătatea şi tot ce înseamnă sistemul de sănătate este la fel, adică nu putem vorbi despre un sistem hiperperformant care răspunde foarte repede la schimbări, care ia decizii foarte rapid, elaborează proceduri foarte rapide, este un sistem imens, iar cu cât un sistem este mai mare, cu atât se mişcă mai încet, adică nu poate să reacţioneze şi să ia decizii foarte repede atunci când sunt situaţii noi. Şi vedem foarte clar, în câteva săptămâni, practic, s-a dublat numărul de persoane care sunt la ATI şi asta este cea mai mare problemă, că cei care am trecut de această boală cu simptome relativ uşoare putem să spunem că, până la urmă, suntem aici, nu am murit, suntem ok, dar atunci când ne uităm la partea goală a paharului, să spunem aşa, (...) vedem că sunt oameni care sunt în situaţia să îşi piardă viaţa în spitale. Şi, evident, că tot sistemul sanitar şi felul în care răspunde, vedem că generează foarte multe probleme şi bolnavilor care nu sunt infectaţi de COVID, dar datorită acestor reorganizări şi schimbări suferă foarte mulţi. Deci, sunt nişte probleme foarte mari şi cred că toată lumea ar trebui să fie mult mai responsabilă şi în loc să ne tot dăm cu părerea, să vedem fiecare cum poate să facă şi să ajute sistemul sanitar", a mai spus acesta.