x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incompatibil: Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, găsit de ANI în conflict de interese administrativ. Edilul anunță că va combate în instanță "toată bizareria"

Incompatibil: Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, găsit de ANI în conflict de interese administrativ. Edilul anunță că va combate în instanță "toată bizareria"

de Redacția Jurnalul    |    10 Iul 2024   •   09:23
Incompatibil: Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, găsit de ANI în conflict de interese administrativ. Edilul anunță că va combate în instanță "toată bizareria"

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate sau conflict de interese în cazul a cinci persoane. Printre aceștia se numără prefectul județului Giurgiu și primarul Timișoarei.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri al ANI, Agenția a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă în cazul a 5 persoane.

Astfel, Stănculescu Florentina, prefect al județului Giurgiu, „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 10 noiembrie 2022, întrucât, exercită funcția de vicepreședinte al unui partid politic simultan cu deținerea funcției publice din cadrul Consiliului Județean Giurgiu”.

În ceea ce îl privește pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, reprezentanții ANI susțin că „persoana evaluată a contractat un împrumut în campania electorală de la o persoană fizică. Ulterior, în perioada exercitării mandatului de primar, în luna noiembrie 2020, a întocmit un act administrativ în folosul societății reprezentată de persoana fizică, încălcând regimul juridic al conflictelor de interese. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019”.

În stare de conflict de interese administrativ au mai fost găsiți trei consilieri locali: Mocanu Neculai, CL Râșnov, Trifan Cristian-Gheorghe, CL Sânnicolau Român, și Crișan Gheorghe Dumitru, CL Vadu Moților.

Dominic Fritz, reacție la decizia ANI: Voi combate în instanță toată bizareria

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a reacționat după ce ANI l-a declarat în conflict de interese administrativ: „Voi combate în instanță toată bizareria menită să mi se lipească și mie o etichetă de pătat politic”.

„Mi-au făcut și mie un dosărel. Agenția Națională de Integritate consideră că în noiembrie 2020 m-am aflat într-o situație de conflict de interese administrativ și propune să mi se înceteze mandatul. Bineînțeles că tot demersul este absurd și complet neacoperit de fapte. Iar eu voi combate în instanță toată bizareria menită să mi se lipească și mie o etichetă de pătat politic. E ca la Radio Erevan: ei spun că am participat la elaborarea unui PUZ pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani - doar că nu am participat, nu a fost beneficiar și nu mi-a împrumutat mie bani”, a fost reacția primarului, pe Facebook.

Acesta a explicat ce s-a întâmplat.

„Un arhitect a elaborat documentația tehnică pentru PUZ-ul unui client. Acel PUZ a trecut toate etapele înainte să ajung eu primar, cu tot cu semnătura predecesorului meu. Când am preluat mandatul, lipsea doar votul din Consiliul Local. Ca să nu intre o documentație semnată de fostul primar în noul consiliu, m-au rugat colegii în primele zile de mandat să semnez încă o dată referatul de aprobare care trimite documentația, fără să fie schimbată o virgula, în CL. Arhitectul, care nu este beneficiarul PUZ-ului cum susține ANI, ci doar l-a elaborat pentru un client, fără să beneficieze în vreun fel de votarea sau ne-votarea lui, este și consilier local USR. A împrumutat campania de primar din 2020 cu 25.000 lei, sumă din care eu personal nu am văzut niciun leu și care au fost restituiți în momentul în care AEP a returnat banii de campanie (așa se finanțează campaniile electorale în România)”, a povestit Dominic Fritz.

El anunță că o să atace raportul ANI în instanță „și nu am niciun dubiu că voi primi dreptate”.

În ceea ce îl privește pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, reprezentanții ANI susțin, într-un comunicat remis presei miercuri, că „persoana evaluată a contractat un împrumut în campania electorală de la o persoană fizică. Ulterior, în perioada exercitării mandatului de primar, în luna noiembrie 2020, a întocmit un act administrativ în folosul societății reprezentată de persoana fizică, încălcând regimul juridic al conflictelor de interese. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Dominic Fritz incompatibil ani