x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prime nesimţite la Complexul Energetic Rovinari

Prime nesimţite la Complexul Energetic Rovinari

de Gabriela Mladin    |    07 Sep 2010   •   00:00

În vreme de criză, când şeful statului sau membri Guvernului ne amintesc aproape zilnic ca trebuie să strângem cureaua, angajaţii Complexului Energetic Rovinari încasează prime de vacanţă. Valoarea acestora este de 75% din salariu. În aceste condiţii, privilegiaţi sunt şefii din companie.  De exemplu, directorul general al complexului a încasat, doar primă, 9.000 de lei. Şi asta nu e tot, următoarea primă pe care o vor încasa salariaţii complexurilor energetice din gorj este cea de murături.

După prima de Paşte, ziua Minerului, ziua Energeticianului, a venit şi rândul primei de vacanţă. Pe ştatul de plată, această ultimă bonificaţie încasată este trecută ca ajutor de vacanţă şi reprezintă 75% din salariu.  "chiar dacă se face mare tam-tam pe acest subiect, acordarea acestor prime este prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă. Mai mult, în ultimele şase luni, Complexul Energetic Rovinari a avut un profit de 46 de miliarde de lei vechi", a explicat Diana Milea, purtatorul de cuvânt al Complexului Energetic Rovinari.

Şi sindicatele susţin că primele sunt legal acordate, întrucât ele au fost negociate în contractul colectiv de muncă. Gheorghe Culină este liderul de sindicat al TESA, de la Complexul Energetic Rovinari. El susţine că aceaste prime, la fel ca alte astfel de bonificaţii pe care le încasează salariaţii de la Complex, au fost negociate cu administratia la începutul fiecărui an.

În 2010, deşi ne aflam în criză, conducerea Complexului Energetic Rovinari, societate la care Ministerul Economiei deţine 75% din acţiuni, restul fiind deţinute de Fondul Proprietatea, a negociat acordarea acestor prime.


Două salarii şi jumătate!
Numai că, cei peste 2000 de salariaţi ai Complexului Energetic Rovinari au încasat valoarea a două prime de câte 75% din salariu, pentru că un concediu de odihnă la această companie este de 32 de zile lucrătoare, iar prima se încasează în funcţie de zilele de concediu. Aşa se face că angajaţii au plecat acasă cu două salarii şi jumătate.

Până acum doi ani, deşi nu începuse criza economică, fostul director al Complexului Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a tăiat aceste prime. "În 2007, Complexul Energetic Rovinari avea profit de o mie de miliarde de lei vechi şi nu a acordat aceste prime. Ele au fost câştigate, cu "cântec" în instanţă, având în vedere că angajaţii de la Complexul Energetic Craiova nu au avut câştig de cauză. Pentru că nu le-am acordat, în perioada 2005-2007, judecătorii au obligat Complexul să plătească 570 de miliarde de lei vechi. Această sumă reprezenta doar prima de vacanţă la Complexul Rovinari", a explicat fostul director al CE Rovinari.


Urmează prima de murături!
Actualul directorul general al Complexului Rovinari a încasat luna trecută, în total, puţin sub 20.000 de lei, din care valoarea primei de vacanţă a fost de peste 9.000 de lei.

Dacă în trei ani, Complexul Rovinari a achitat 570 de miliarde de lei vechi pe aceste prime, în acest an au fost date, doar pe primele de vacanţă aproape 200 de miliarde de lei vechi.

Poate mai trebuie amintit că de la începutul anului şi până în prezent, anagajaţii Complexului au intrat de trei ori în şomaj tehnic, din lipsă de comenzi.
Şi ca lucrurile să fie făcute până la capăt, următoarea primă pe care o vor încasa salariaţii complexurilor energetice este cea de murături.

×
Subiecte în articol: observator