x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prinţii lui Băsescu,încolţiţi de DNA

Prinţii lui Băsescu,încolţiţi de DNA

de Gabriela Antoniu    |    15 Oct 2014   •   20:20
Prinţii lui Băsescu,încolţiţi de DNA
Sursa foto: Agerpres

Parlamentarii Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu sunt suspectaţi de procurorii anticorupţie că ar fi făcut presiuni asupra conducerii Romsilva în cazul unor retrocedări de suprafeţe mari de terenuri forestiere, potrivit documentelor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurori din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Braşov au efectuat cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de aproximativ 90.000 ha de teren forestier şi 100 ha teren agricol. Astfel, peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare, se arată în documente ale anchetatorilor din dosar. Potrivit Agerpres, senatorul Ilie Sârbu şi deputatul PSD apar în documentele întocmite de DNA privind retrocedarea ilegală a aproximativ 43.000 ha de teren forestier din judeţul Bacău, lăsate moştenire de Nicolae D. Ghica.

Care sunt acuzaţiile procurorilor
Ancheta DNA a relevat că una dintre persoanele care au pretins că sunt moştenitoare - respectiv Elie Vlad Sturdza, un strănepot de soră al lui Nicolae D. Ghica - a fost reprezentată de avocatul Ioan Adam, în prezent deputat şi soţ al unuia dintre judecătorii implicaţi în dosar. El ar fi intervenit la magistraţi din completul care a judecat cauza clientului său. Din datele existente rezultă că, pentru a se reuşi obţinerea în mod nelegal a unei hotărâri judecătoreşti pentru reconstituirea dreptului de proprietate, au colaborat mai multe persoane: avocatul Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza, Ordog Lorand Andras, Uţă Gabriel şi Velican Maria Daniela, fiecare având roluri clar stabilite. Potrivit unor surse judiciare, Viorel Hrebenciuc ar fi intervenit pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să obţină, prin hotărâre judiciară, peste 43.000 de hectare de pădure. În acest sens, deputatul l-ar fi abordat pe Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, prin intermediul lui Ilie Sârbu care ar fi avut “foarte mare influenţă asupra directorului”. Procurorii au reţinut că, anterior cooptării lui Adam Crăciunescu de către Hrebenciuc în acest grup, acesta din urmă obţinuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău, instigându-l la inacţiune, adică să nu mai apere interesele instituţiei. Tot ieri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat arestarea preventivă, arestarea la domiciliu şi percheziţia imobiliară a magistraţilor Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andras şi Uta Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.

Cum îl ameninţa Băsescu pe Ilie Sârbu
În urmă cu exact o jumătate de an, mai exact pe 15 aprilie, Traian Băsescu îl avertiza pe Ilie Sârbu în legătură cu retrocedările şi vânzările de terenuri, potrivit Antena 3. “Comisia de anchetă ar trebui, dacă vrea să facă ceva pentru ţară, să ancheteze ce se întâmplă cu terenurile statului. Cine exploatează terenurile statului acum, în ce condiţii se exploatează cele peste 300.000 de hectare ale statului, ar fi o misiune demnă de o comisie parlamentară. Ar fi foarte interesant să ştim ce s-a întâmplat în Timiş, tata socru (n.r. senatorul PSD de Timiş, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta) cât a fost de implicat în marile retrocedări, în vânzările de terenuri. Tata socru nu e persoană privată, e parlamentar, cred ca ar fi interesant”, declara atunci Traian Băsescu.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia, finii lui Băsescu, chemaţi la audieri
În plus, potrivit unor surse judiciare tot ieri dimineaţă, vila din Capitală a prinţului Paul şi a prinţesei Lia a fost percheziţionată, iar aceştia au fost chemaţi la DNA Braşov pentru a fi audiaţi în dosarul retrogedărilor ilegale de terenuri. Potrivit surselor citate, Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, “au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion”. Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

×