x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Privilegiul de a te întâlni cu bibliografia – 20 de ani de şcoală de presă românească

Privilegiul de a te întâlni cu bibliografia – 20 de ani de şcoală de presă românească

de Marina Constantinoiu    |    20 Noi 2009   •   00:00

La ce bun să mai fii student în ziua de azi, când oricine poate avea un loc de muncă şi poate face bani? La ce bun o facultate de Jurnalism, când poate avea legitimaţie de presă şi un prelucrător prin aşchiere?

Ba, mai mult: la ce bună o facultate de jurnalism şi comunicare, când presa din România şi-a pierdut interesul faţă de subiectele care contează cu adevărat şi faţă de investigaţii, mai ales din cauza presiunilor la care sunt supuşi jurnaliştii, din toate direcţiile? De multe ori am auzit aceste întrebări, mai ales că presa româneasca postrevoluţionară este un amalgam de aleasă instruire şi educaţie pe sponci. Cu toate astea, sunt şi voi rămâne un veşnic susţinător al şcolii. Al şcolii de presă, al celei care-ţi oferă teorie, dar şi practică, al şcolii care-ţi pune la dispoziţie oameni dedicaţi catedrei, dar şi reprezentanţi ai profesiei, al şcolii care se străduieşte să-ţi ofere cele mai interesante cărţi despre profesie, al şcolii care îţi oferă şansa de a învăţa de la cei mai pricepuţi, de la şcoli cu tradiţie în domeniu, din străinătate. Să ai de la cine învăţa, să ai pe cine întreba, să afli secrete din bucătăria meseriei, să existe în viaţa ta oameni care să aibă curajul de a te avertiza, de a-ţi deschide ochii este un privilegiu.

O şcoală de presă poate, de exemplu, să te ajute să înţelegi că modelul occidental de presă a eşuat în Europa Centrală şi de Est. Şi să cauţi explicaţii pentru asta, pentru ca ulterior să poţi găsi modele culturale jurnalistice potrivite publicului tău. O şcoală de presă te învaţă că orgoliile nu aduc nimic bun, mai ales în meseria de gazetar. Şi este prima care-şi deschide uşa pentru a primi oaspeţi, fără să ţină cont că X sau Y jurnalist a lucrat pentru Z sau W patron.

Acum 20 de ani, Universitatea Bucureşti înfiinţa Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC), care a furnizat, an de an, presei şi domeniului comunicaţiilor nume care şi-au confirmat valoarea în timp. La 20 de ani de la înfiinţare, FJSC sărbătoreşte printr-o serie de conferinţe şi ateliere conduse de prestigioşi profesori internaţionali, cercetătoşi şi jurnalişti, reuniţi timp de trei zile la Intercontinental, pentru a discuta despre "Industrii în schimbare. Modele ale/Modele pentru Jurnalism şi Comunicare".

Când au aflat despre organizarea evenimentului, studenţii FJSC au exclamat:"Wow, ne întâlnim cu bibliografia!". Pentru că, într-adevăr, nume precum Peter Gross (reputat cunoscător al evoluţiei mass-media din ţările fostului bloc comunist, implicat în organizarea învăţământului din domeniu în aceeaşi regiune a Europei, a fost alături de FJSC încă de la înfiinţare, ajutând şi la punerea pe picioare a Facultăţii de Jurnalism din Timişoara, în 1992), Bernard Miege, Pierre Moeglin, Timothy Kenny, Peter Gross, Georg G. Kopper sau Eric W. Rothenbuhler le-au călăuzit paşii prin lumea presei, ajungând subiecte de examen. Şi, chiar dacă poate au fost nesuferiţi ca materie de studiu, toţi cei prezenţi acum la Bucureşti redevin "accesibili" şi vorbesc despre provocările din domeniu, despre criză - cauze şi efecte - despre soluţii, despre succese şi greşeli, despre modele. Relaxat, deschis, fără note. Lucrările conferinţei se vor încheia mâine după-amiază, aşa că până atunci toţi cei interesaţi de viitorul presei pot să participe la dezbateri.
Programul conferinţei, aici: www.fjsc.ro

×
Subiecte în articol: mass-media