x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proces la Paris - Lupta pentru manuscrise inedite ale lui Cioran

Proces la Paris - Lupta pentru manuscrise inedite ale lui Cioran

03 Dec 2005   •   00:00
Proces la Paris - Lupta pentru manuscrise inedite ale lui Cioran

O menajera care a descoperit manuscrise in apartamentul din Paris al lui Cioran, dupa moartea acestuia, le-a vandut.

Biblioteca Jacques-Doucet a incercat in zadar sa impiedice vanzarea la licitatie, ieri, a mai multor caiete cu scrieri inedite ale lui Emil Cioran (foto), relateaza cotidianul Le Figaro. Proprietatea asupra acestor manuscrise face obiectul unui litigiu intre biblioteca amintita si Simone B., patroana unei firme de curatenie.

POVESTEA. Femeia a gasit caietele in 1998, cand a fost chemata sa debaraseze apartamentul din Strada Odeon in care locuise Cioran si partenera sa, Simone Bou". "Am actionat la cererea evaluatorului si a fratelui doamnei Bou". Trebuia sa fac curat in apartament pentru ca acesta sa poata fi vandut. De obicei, arunc lucrurile fara valoare si vand ceea ce se poate vanzatorilor ambulanti", a povestit Simone B. Initial, femeia nu a stiut ca in acel apartament locuise un scriitor celebru. Printre alte obiecte ea gasit si un vas mic din faianta albastra cu inscriptia Simone et Cioran: "Mi s-a parut amuzant sa pastrez un obiect care avea inscriptionat prenumele meu", isi aminteste femeia. Ulterior, Simone B. a aflat dintr-un dictionar cine este Cioran si a studiat cu mai multa atentie manuscrisele gasite. Este vorba despre 12 caiete continand mai multe versiuni succesive ale textului "Despre neajunsul de a te fi nascut", dar si alte 18 documente constituite intr-un jurnal tinut de scriitor in perioada 1973-1980. De asemenea, acestea mai cuprind si diverse versiuni ale operelor "Sfartecare" si "Marturisiri si anateme".

VALOARE DE 150.000 DE EURO
Simone B. a aratat in cele din urma caietele unui evaluator, Thierry Bodin, care a certificat imediat autenticitatea documentelor. Insa Biblioteca Jacques-Doucet - care n-a aflat de existenta manuscriselor decat in urma cu cateva zile, sustine ca este proprietara de drept a colectiei, intrucat la 25 februarie 1995, cu putin timp inainte de moartea filozofului, partenera lui a oferit bibliotecii, intr-o scrisoare, "toate manuscrisele lui Cioran in limbile franceza si romana editate sau nu". Avocatii institutiei s-au bazat pe scrisoarea de donatie redactata de Simone Bou" in 1995 si pe alte donatii ulterioare. Numai ca ele nu au facut obiectul unui act notarial. Asa ca magistratii francezi au decis ca manuscrisele, a caror valoare se situeaza intre 120.000 si 150.000 de euro, apartin de drept femeii care le-a descoperit.

×
Subiecte în articol: observator cioran simone