CONTRE ● Migraţia magistraţilor, văzută diferit
Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, şi ministrul Justiţiei, Cătălin
Predoiu, spun că în prezent lucrurile în justiţie nu stau chiar atît de
prost pe cît o prezintă rapoartele pe anul trecut. În emisiunea „Ziua
şi Evenimentul“, realizată la RRA de Silvia Ilieş, în colaborare cu
Jurnalul Naţional, ministrul a precizat că decizia Parlamentului în
cazurile foştilor miniştri i-ar putea îndîrji şi mai mult pe procurori.
CONTRE ● Migraţia magistraţilor, văzută diferit
Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spun că în prezent lucrurile în justiţie nu stau chiar atît de prost pe cît o prezintă rapoartele pe anul trecut. În emisiunea „Ziua şi Evenimentul“, realizată la RRA de Silvia Ilieş, în colaborare cu Jurnalul Naţional, ministrul a precizat că decizia Parlamentului în cazurile foştilor miniştri i-ar putea îndîrji şi mai mult pe procurori.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat raportul pe 2007 asupra stării justiţiei, constatînd – după cum v-am informat şi în ediţia online a ziarului nostru de ieri – că reforma sistemului judiciar nu a atins ritmul dorit, nivelul de încredere în justiţie fiind unul dintre cele mai scăzute, comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene. Mai toate rapoartele, interne sau internaţionale (şase la număr), publicate în ultima perioadă despre justiţia anului trecut sînt negative, între ele existînd diferenţe de nuanţe gen „stagnare“, „regres“, „pas înapoi“. Politicul se amestecă în treburile justiţiei, resursele umane lipsesc, procurorii se simt în nesiguranţă şi doresc să devină judecători, cooperarea între instituţii lasă de dorit, chiar Ministerul Justiţiei nu-şi mai are rostul, se propune un alt ordonator de credit şi, în final, cetăţeanul nu mai înţelege nimic.
PREŞEDINTELE CSM. Judecătorul Lidia Bărbulescu, preşedintele CSM, a precizat că numai lipsa de sinceritate şi reaua-credinţă ar putea determina pe cineva să nu observe paşii mari, pozitivi pe care i-a parcurs Consiliul. „CSM a muncit foarte mult din 2005, cînd ne aflăm în actuala structură, şi continuă să-şi desfăşoare la parametri înalţi activitatea.“ Lidia Bărbulescu a subliniat că cel mai grav nu este faptul că procurorii şi judecătorii lucrează sub presiune, ci faptul că „se doreşte a nu se recunoaşte paşii pozitivi făcuţi“. Despre migraţia procurorilor către instanţe, şeful CSM ne-a precizat că numărul cererilor formulate în ultimii doi ani este de ordinul sutelor. Motivul pentru această dezertare şi pentru dorinţa de a se face judecători este statutul procurorului. „Statut care, după cum ştiţi, a fost modificat în anul 2005, care-i nemulţumeşte pentru că cele mai importante funcţii în Parchete sînt făcute de către preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei“, a precizat Lidia Bărbulescu.
MINISTRUL JUSTIŢIEI. Cătălin Predoiu, ministru al Justiţiei de doar patru luni, a precizat că „rapoartele arată o stare deloc bună a justiţiei, aş putea spune chiar o stare îngrijorătoare“. Predoiu a subliniat că „e vorba despre analize pe o plajă de timp care se opreşte undeva în 2007, începutul anului 2008“, dar că „sînt unele evoluţii recente, care poate au schimbat puţin poza“. Predoiu a subliniat că unul dintre factorii care au influenţat negativ evoluţia sistemului judiciar este incoerenţa legislativă, fiind astfel de acord cu opinia exprimată de CSM încă din perioada 2004-2005, cînd nu-l asculta nimeni. Cine-s vinovaţii? „Este prea critică situaţia ca să stăm să avem acum o analiză, cine a fost vinovat, cine a greşit. (...) Treaba noastră este să încercăm să le rezolvăm. Aş mai spune ceva: toate aceste «rezultate», toate aceste «recolte» pe care le culegem astăzi sînt rezultatul unei acţiuni sau inacţiuni la nivelul societăţii, undeva în zona anilor 1990-1996“, a spus ministrul.
Cît priveşte cauza migrării procurorilor spre instanţe, ministrul a subliniat că el a aflat că procurorii pleacă mai degrabă din motive de „năzuinţe profesionale“, şi nu pentru că numirile le face şeful statului la propunerea ministrului Justiţiei. El a recunoscut că statutul procurorului a fost reglementat „după picior întotdeauna“. Despre „criza“ declanşată după ce Parlamentul a făcut aprecieri asupra probelor din dosarele foştilor miniştri şi după pro-testul unor asociaţii profesionale ale magistraţilor, cum că li s-a luat „atributul“, ministrul Predoiu a precizat că aceasta va avea „impact asupra raportului Comisiei Europene, cu certitudine“.
INCOERENŢĂ
„Este prea critică situaţia ca să stăm să avem acum o analiză, cine a fost vinovat, cine a greşit. Treaba noastră este să încercăm să le rezolvăm. Aş mai spune ceva: toate aceste «rezultate», toate aceste «recolte» pe care le culegem astăzi sînt rezultatul unei acţiuni sau inacţiuni la nivelul societăţii, undeva în zona anilor 1990-1996“
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei
SÎNT ŞI PAŞI POZITIVI
„Dacă ar exista sinceritate, toţi cei care privesc spre CSM, de unde am pornit şi unde am ajuns astăzi, înseamnă să fii de rea-credinţă ca să nu recunoşti paşii mari care s-au făcut. Dacă o autoritate a muncit şi a fost efectiv implicată în ceea ce înseamnă societatea românească de 18 ani încoace, aceasta este autoritatea judecătorească!“
Lidia Bărbulescu, preşedintele CSM
Citește pe Antena3.ro