Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, s-a întâlnit vineri cu şefii parchetelor de pe lângă curţile de apel şi tribunale. Întâlnirea avut două teme principale, ambele deosebit de importante şi care apasă, de mulţi ani, asupra sistemului judiciar, fără a putea fi rezolvate.
Prima se referă la faptul că la unele parchete se lucrează mult iar la altele puţin, iar cea de a doua are în vedere faptul că autorităţile nu reuşesc să recupereze, într-o măsură satisfăcătoare, prejudiciile şi confiscarea bunurilor.
Într-un comunicat de presă remis redacţiei de către Ministerul Public se menţionează faptul că temele aflate pe agenda întâlnirii au fost: gradul de încărcare neunitar al diferitelor unităţi de parchet şi insuficienta aplicare a dispoziţiilor legale şi instrumentelor existente în materia instituirii măsurilor asiguratorii în vederea asigurării recuperării prejudiciului şi confiscării bunurilor.
Interesant de remarcat faptul că Tiberiu Niţu a solicitat "procurorilor cu funcţii de conducere de la parchetele din teritoriu să realizeze o evaluare şi să reanalizeze situaţia fiecărei unităţi din subordine (în funcţie de tipul de infracţionalitate specific zonei), urmând ca aceştia să înainteze propuneri privind măsuri concrete şi imediate care ar putea reechilibra volumul de activitate. Acest demers urmăreşte selectarea celor mai bune propuneri pentru a fi susţinute şi implementate la nivelul întregului Minister Public, dând astfel posibilitatea implicării directe a conducătorilor unităţilor de parchet în exercitarea unui management participativ". De reamintit faptul că, în cadrul audierilor de la CSM, Tiberiu Niţu a vorbit exact despre acest tip de management, a spus că soluţiie pentru rezolvarea problemelor vor fi găsite prin consultarea tuturor celor care deţin funcţii de conducere.
Procurorul general al României a mai cerut aplicarea principiului oportunităţii, astfel încât procurorii să aibă posibilitatea de a-şi concentra eforturile pentru instrumentarea dosarelor importante, cu finalitate judiciară.
În fine, Ministerul Public mai informează că "dezbaterile pe marginea celui de-al 2-lea punct al videoconferinţei s-au axat pe necesitatea intensificării demersurilor de identificare a bunurilor persoanelor cercetate penal, în vederea indisponibilizării acestora în scopul recuperării prejudiciilor şi luării măsurii confiscării, inclusiv a confiscării extinse, urmând a fi utilizate toate instrumentele interne şi internaţionale existente".