x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul general al României: Materialele despre torţionari, în faza de studiu

Procurorul general al României: Materialele despre torţionari, în faza de studiu

20 Aug 2013   •   12:46
Procurorul general al României: Materialele despre torţionari, în faza de studiu

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că în prezent procurorii studiază toate materialele depuse împreună cu sesizările privind crimele şi abuzurile politice comise în perioada comunistă.

"Suntem în faza în care analizăm, studiem toate materialele depuse de cei care ne-au sesizat şi urmează ca, în curând, materialul este destul de voluminos, să ne stabilim şi direcţiile de acţiune", a spus Tiberiu Niţu, care a venit la CSM pentru a participa la şedinţa Plenului Consiliului. Întrebat dacă Alexandru Vişinescu va fi chemat în această săptămână la audieri, procurorul general al României a spus că nu poate să facă aprecieri "asupra distanţei în timp când se va proceda la audieri".

Premierul Victor Ponta declara, pe 14 august, că este dispus să-şi asume răspunderea pentru suspendarea plăţii pensiilor torţionarilor comunişti, dacă Parchetul începe o acţiune penală împotriva acestora, şi i-a cerut atunci ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să găsească o soluţie juridică pentru rezolvarea problemei.

"Îmi angajez eu răspunderea - cu dumneavoastră împreună - cu torţionarii, dacă avem orice fel de începere de acţiune penală din partea Parchetului sau un mic suport juridic, să le suspendăm plata pensiei până se judecă procesul. Probabil că o să ne dea în judecată. Vorbiţi şi cu CSM, şi cu toţi cei care ne mai pot sprijini. Ăştia, marii anticomunişti care condamnau anticomunismul, văd că i-au lăsat pe torţionari foarte bine. Haideţi să luăm noi măsuri, care eram oameni tineri în '89 şi nefiind din acelaşi sistem cu ei putem să luăm măsuri", i-a spus atunci Ponta lui Cazanciuc, în şedinţa Guvernului.

Totodată, premierul i-a cerut ministrului Justiţiei ca, în afară de Consiliul Superior al Magistraturii, să solicite un punct de vedere în acest sens de la Curtea Constituţională şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

×