x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Greva din educație continuă. Sindicaliștii au primit o nouă ofertă pe care urmează să o prezinte

UPDATE Greva din educație continuă. Sindicaliștii au primit o nouă ofertă pe care urmează să o prezinte

de Redacția Jurnalul    |    09 Iun 2023   •   15:17
UPDATE Greva din educație continuă. Sindicaliștii au primit o nouă ofertă pe care urmează să o prezinte
Sursa foto: Facebook FSLI

Sindicaliștii au primit o nouă ofertă din partea reprezentanților Guvernului, pe care urmează să o prezinte profesorilor din țară. Deocamdată, greva din educație continuă.

Reprezentanților principatelor sindicate din învățământ li s-au oferit, la negocierile de vineri, carduri de 1.500 de lei net, în fiecare an, în luna octombrie, până în anul 2027, plus creșteri de salarii de la începutul anului 2024.

„Prefer să negociem mai mult și să găsim înțelegere și rezonabilitate din partea celor cu care discutăm în interesul angajaților din învăvământ. Lăsăm colegii să hotărască. Ei vor stabili foarte clar, după ce îi vom informa, dacă ce a rezultat în urma discuțiilor se ridică la înălțimea așteptărilor lor”, a declarat, după negocieri, Marius Nistor, președintele FSE Alma Mater.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că oferta Executivului mai cuprinde o majorare, începând cu 1 ianuarie 2024, de 45% din diferența din maximum din grilă și salariile de la 1 iunie.

Liderii de sindicat vor prezenta noua ofertă profesorilor din țară, declarînd că răspunsul va vei curând.

Primele reacții ale profesorilor la noua ofertă a Guvernului: Ne-am săturat de promisiuni

Între timp, protestul din București continuă, protestatarii ajungând la Cotroceni.

Sindicatele anunţă că 20.000 de persoane vor participa astăzi la marșul din centrul Bucureştiului. Dascălii se adună pentru a patra oară în faţa Guvernului şi merg la Palatul Cotroceni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

UPDATE  Mii de profesori protestează la această oră în Capitală și în țară, la ora la care premierul are o nouă rundă de negocieri cu sindicaliștii din educație.

Profesorii s-au adunat în Piața Victoriei și, după ce se strâng în număr mai mare, vor porni în marș către Palatul Cotroceni. Autorizaţia obţinută de sindicalişti este pentru intervalul 11.00 – 16.00, fiind estimată participarea a 20.000 de persoane.

În același timp, premierul Nicolae Ciucă are o nouă rundă de negocieri cu sindicaliștii din învățământ.

În cele 3 săptămâni de grevă, profesorii au refuzat toate ofertele Guvernului, inclusiv după ce Executivul a adoptat joi un memorandum prin care a promis că salariile debutanților vor crește la 4.000 de lei. Sindicatele cer, însă, ca garanția să fie prevăzută într-un act normativ, iar majorarea să aibă loc într-o singură etapă, nu mai multe.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spunea că peste 20.000 de angajaţi din educație au renunţat la grevă.

În Sibiu, la miting participă aproximativ 2.000 de profesori și alți angajați din educație. În fața Prefecturii, ei au cântat „O lume minunată”.

 

 

stire intiala Potrivit Antena 3 CNN, oamenii vor veni din toată ţara, cu autocarele. Ajung după ora 09.30 în alveola de pe strada Ion Mincu. La 11.00, se adună în Piața Victoriei, unde vor rămâne până la 12:30. Apoi pleacă în marș spre Palatul Cotroceni, pe traseul bulevardul Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - strada Grozăveşti - bulevardul Geniului - statuia Leu.

Vor rămâne la Palatul Cotroceni până la ora 16.00.

Între timp, sindicatele din învăţământ au fost date în judecată pentru a opri greva. Se cere constatarea nelegalităţii grevei. O persoană a dat în judecată Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Uniunea Sindicatelor Europene din Educație şi Federația Națională Sindicală "Alma Mater".

Restricții de trafic

Începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piața Victoriei, asigurându-se două benzi pe sens în fața Guvernului, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu și se va restricționa traficul gradual pentru staționarea autocarelor pe Șos. Kiseleff, benzile I, III și IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei, fără afectarea intersecțiilor.

Banda II de circulație pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenție.

"După debarcarea participanților, sub îndrumarea polițiștilor rutieri, autocarele vor fi direcționate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenței, segmentul cuprins între Pod Grozăvești și Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I și II de circulație. În funcție de numărul participanților, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricționare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluența și siguranța participanților la traficul rutier să nu fie afectată", transmite Brigada Rutieră a Capitalei.

protest

×
Subiecte în articol: protest bucuresti educatie