Conducerile inspectoratelor şcolare din întreaga ţară trebuie să decidă astăzi dacă dau profesori afară sau dacă taie lefurile, după ce au primit o notă de la Ministerul Educaţiei prin care sunt anunţate că trebuie să se încadreze într-un buget mai mic cu 811 milioane de lei.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita au găsit deja soluţia, şi anume scoaterea profesorilor de sport şi limbi străine din ciclul primar. Astfel, orele de educaţie fizică şi cele de limbi străine vor fi predate de învăţători.
La Constanţa, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Petrică Miu, a declarat că fondul de salarii este cu circa 20 de milioane de lei mai mare decât în 2008, dar este insuficient pentru plata salariilor până la sfârşitul anului. Miu a spus că nu vor fi probleme în cazul profesorilor titulari, ci poate al celor necalificaţi şi pensionari.
GREVĂ GENERALĂ
Pe de altă parte, sindicaliştii se întâlnesc astăzi pentru a decide ce măsuri iau în perioada următoare. "Se spune clar că trebuie reduse cheltuielile de personal cu 8%-10%, ceea ce înseamnă diminuarea salariilor sau disponibilizări de personal", a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, care a precizat că sindicatele nu vor fi de acord cu nici una dintre aceste soluţii.
"Vom decide dacă vom face grevă, vom boicota examenele naţionale sau poate vom ajunge chiar la îngheţarea anului şcolar", a precizat şi Liviu Marian Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Ministerul Educaţiei a trimis luni o notă inspectoratelor şcolare judeţene, prin care le cere să anunţe până azi măsurile luate pentru "respectarea prevederilor legale în vigoare privind încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009". Prevederile la care face referire ministerul reprezintă reducerea cu 811,9 milioane de lei a fondului de salarii. Judeţele în care au fost diminuate cel mai mult cheltuielile de personal sunt: municipiul Bucureşti (cu 57.222.000 lei), Iaşi (cu 32.995.000 lei), Suceava şi Prahova (cu câte peste 28.000.000 lei), Dolj (26.027.000 lei), Cluj, Bihor şi Argeş (cu câte peste 25.000.000 lei).
Citește pe Antena3.ro