În cea de-a treia zi de proteste, profesorii afiliaţi la FSLI i-au dăruit ministrului Educaţiei Daniel Funeriu zece perechi de papuci nou-nouţi, să fie siguri că are cu ce să plece mai repede din minister “şi să nu se
mai întoarcă vreodată”.
Cadrele didactice şi personalul auxiliar din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ i-au oferit astăzi ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, 10 perechi de papuci de plastic – după buget - şi meniul profesorului înfometat: pâine şi covrigi, după ce şi studenţii i-au trimis ieri “pachetul de la mama”, ceva mai consistent, conţinând zacuscă la borcan, câteva felii de caşcaval, brânză, slană şi ceapă.
Profesorii l-au şi “plătit” pe ministrul Funeriu, cu un pumn de monede, simbolizând tot ce le mai rămâne din salariu în prima zi după ce iau leafa, din cauza diminuării bugetul alocat Educaţiei. Funeriu a primit şi o diplomă de bacalaureat cu numele său, pe care nu a luat-o niciodată în România şi nici nu şi-a echivalat studiile pe care le-a terminat în străinătate.
Membrii FSLI, care au pichetat timp de trei zile sediul Ministerului Educaţiei fără a fi vizitaţi dee vreun reprezentant al instituţiei sau al Guverenului, i-au adus cadourile la minister astăzi, la ora 13.00.
Reprezentanţii FSLI spun că diminuarea costului standard per elev pentru 2011 cu 22% faţă de anul trecut va duce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an, adâncind criza din Educaţie.
Profesorii spun că se pregătesc din nou de grevă generală, deşi toate încercările lor de protest au fost oprite anul trecut prin intervenţia ministrului Funeriu, care a apelat la intimidarea sindicaliştilor, pe care inspectorii şcolari i-au ameninţat cu diponibilizarea.
Protestele continuă, urmează greva generală
Sindicaliştii continuă protestele de stradă în teritoriu. Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale se vor întruni pentru a doua oară luni, 7 martie, pentru a decide ziua declanşării grevei generale. Surse sindicale afirmă că s-ar putea declanşa greva chiar pe 8 martie.
Mii de sindicalişti afiliaţi la cele cinci confederaţii reprezentative au protestat în ultimele zile în mai multe
oraşe din ţară, faţă de prevederile noului Cod al muncii, pentru care Guvernul intenţionează să îşi asume
răspunderea în faţa Parlamentului. Sindicaliştii au protestat pină în prezent la Piteşti, Cluj Napoca, Târgu Jiu,Galaţi, Călăraşi şi Sibiu. Protestatarii au scandat, în cele cinci zile de proteste, lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Liderii sindicali cer în primul rând renunţarea la intenţia de desfiinţare a contractului de muncă pe
perioadă nedeterminată şi a contractelor colective de muncă la nivel naţional şi pe ramură,
solicitând Guvernului să adopte măsuri urgente care să stopeze scăderea nivelului de trai şi a
puterii de cumpărare. Luni, 7 martie, va fi cea de-a şasea zi de proteste, după o pauză de weekend.
Sindicaliştii vor ieşi în stradă în judeţele Constanţa, Botoşani, Caraş-Severin, Harghita, Olt şi Vrancea.