Corpul de control al primului-ministru va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma controlului la Ministerul Sănătăţii, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, privind încheierea şi derularea contractului între MS şi SC Adi Com Soft SRL, având ca obiect furnizarea unui program de contabilitate.
MS precizează că a primit Raportul de Control derulat de către Corpul de Control al Primului Ministru şi a dispus constituirea unei comisii de sancţionare a directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu.
Protocolul dintre MS şi SC ADI Com Soft SRL
Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii subliniază că, în data de 23.05.2012, s-a încheiat un contract între MS şi SC ADI Com Soft SRL, care a avut ca obiect furnizarea de către agentul economic a unui program informatic de contabilitate la preţul de 78.120 RON destinat activităţii proprii a Ordonatorului principal de credite, fiind utilizat la nivel central.
În acelaşi comunicat, MS menţionează că, la 15.02.2013, MS şi SC ADI Com Soft SRL au încheiat un Protocol, prin care societatea punea la dispoziţia instituţiilor publice din subordinea MS, cu titlu gratuit, un program informatic de contabilitate. În conţinutul acestui document nu au fost cuprinse prevederi referitoare la condiţiile concrete în care urmau să fie utilizate licenţele transmise cu titlu gratuit.
Raportul Corpului de Control arată că, deşi SC ADI Com Soft SRL a propus iniţial încheierea unor contracte de mentenanţă cu instituţiile publice din subordinea MS, ministrul Eugen Nicolăescu nu şi-a exprimat acordul cu privire la această propunere, întrucât Protocolul încheiat în data de 15.02.2013 nu a cuprins clauze referitoare la încheierea contractelor de mentenanţă.
Cu toate acestea, directorul Direcţiei de Contabilitate şi Patrimoniu, Georgeta Bumbac, a transmis către toate instituţiile din subordinea MS adresa nr 17693/15.03.2013, prin care preciza că “MS a luat decizia adoptării unui sistem unitar de contabilitate la nivelul întregii structuri”.
Raportul Corpului de Control al Primului Ministru arată că în mai multe situaţii s-a depăşit cadrul stabilit prin Protocolul din 15.02.2013. Astfel, conducerea MS nu a luat o decizie în sensul adoptării “unui sistem unitar de contabilitate la nivelul întregii structuri”, întrucât prin semnarea Protocolului a fost de acord doar cu primirea cu titlu gratuit a 300 de licenţe, lăsând la latitudinea fiecărei instituţii opţiunea de a utiliza sau de a nu utiliza aceste licenţe. Iar în Protocol nu se fac referiri la condiţiile de utilizare a licenţelor. De asemenea, Protocolul nu prevede clauze referitoare la obligaţia instituţiilor publice subordonate MS de a încheia contracte de mentenanţă cu această societate.
Societatea Adi Com Soft are sediul la marginea satului Bradu, care aparţine administrativ de oraşul Avrig, judeţul Sibiu. În acte, firma este patronată şi administrată de Maria Prund, iar director general este soţul ei, Ioan Prund. Potrivit datelor de la finanţe, firma a avut în 2010 o cifră de afaceri de peste 10 milioane lei şi un profit de net de aproape 3,2 milioane lei.
În raportul corpului de control al premierului se precizează că fapta directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu din MS, Georgeta Bumbac, ar putea constitui obiectul material al infracţiunii de fals intelectual prevăzut la art. 289 Cod Penal. MS a anunţat că a constituit o comisie de sancţionare administrativă a directorului Georgeta Bumbac.
În raportul corpului de control al premierului se precizează că fapta directorului Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu din MS, Georgeta Bumbac, ar putea constitui obiectul material al infracţiunii de fals intelectual prevăzut la art. 289 Cod Penal
Citește pe Antena3.ro