x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect de lege pentru interzicerea unor programe software rusești, publicat spre consultare

Proiect de lege pentru interzicerea unor programe software rusești, publicat spre consultare

11 Mai 2022   •   12:00
Proiect de lege pentru interzicerea unor programe software rusești, publicat spre consultare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat miercuri că a fost publicat spre consultare proiectul de lege privind interzicerea unor programe software rusești în autoritățile și instituțiile publice din România.

Potrivit unui comunicat al ministerului, prezența soluțiilor software rusești de tip antivirus poate reprezenta o vulnerabilitate la adresa securității cibernetice a autorităților și instituțiilor românești, în contextul în care Federația Rusă utilizează inclusiv atacuri cibernetice la adresa statelor occidentale și își folosește companiile naționale și cetățenii ruși, prin diverse metode, în războiul împotriva Ucrainei, încălcând toate normele de drept internațional în materie.

Conform proiectului, va fi interzisă achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul acesteia.

„Rațiunile pentru care se instituie această interdicție sunt legate, pe de-o parte, de contextul dat de invazia Federației Ruse în Ucrainei iar, pe de altă parte, de lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării susțin că, împreună cu toți actorii instituționali din această zonă, vor continua să propună măsuri legislative pentru protecția cibernetică a cetățenilor români și a autorităților statului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: programe rusești