x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROIECT DE OUG / Indemnizaţia de şomaj, prelungită

PROIECT DE OUG / Indemnizaţia de şomaj, prelungită

de Diana Scarlat    |    13 Mar 2009   •   00:00

Ca măsură imediată pentru persoanele cel mai afectate de consecinţele crizei economice, perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj ar putea creşte cu trei luni.



Această măsură şi scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajatori şi salariaţi, pe durata întreruperii temporare a activităţii, sunt prevăzute într-un proiect de Ordonanţă de urgenţă supus ieri dezbaterii publice. Proiectul de act normativ care prevede reglementarea unor măsuri de protecţie socială este supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). În privinţa prelungirii perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, proiectul prevede că aceasta se aplică în cazul persoanelor ale căror raporturi de muncă sau de serviciu încetează după intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2009.

Măsurile propuse se adresează şi şomerilor care beneficiază deja de indemnizaţie de şomaj la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioada de acordare prelungindu-se de asemenea cu trei luni, de la data până la care a fost stabilit dreptul respectiv", se arată în nota de fundamentare a OUG. Acelaşi proiect mai stabileşte că, pe durata întreruperii temporare a activităţii, dacă aceasta nu depăşeşte trei luni, angajatorul şi salariaţii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate, salariaţii beneficiind de o indemnizaţie de minimum 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, fără a fi afectată calitatea de asigurat a acestora. Sumele reprezentând indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile pentru o perioadă de cel mult trei luni în anul 2009, în înţelesul impozitului pe venit.

×
Subiecte în articol: observator