x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiecte avem, autostrăzi la ce ne mai trebuie

Proiecte avem, autostrăzi la ce ne mai trebuie

23 Apr 2013   •   19:18
Proiecte avem, autostrăzi la ce ne mai trebuie

Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte, are planuri mari. Vrea să încheie contractul cu Bechtel, să construiască autostrăzi “fără număr” în concesiune şi mai doreşte o autostradă, între Sebeş şi Turda, aceasta pe bani de la UE.

“Pe 30 aprilie se încheie negocierea cu Bechtel, apoi vom şti dacă ne înţelegem cu închiderea contractului sau mergem în instanţă”, a declarat Şova la “Jocuri de Putere”.
Contractul cu Bechtel este o adevărată cutie a Pandorei. La momentul în care a fost semnat, în 2004, nu a avut clauze de reziliere. În 2011, acesta a fost renegociat, au fost incluse standarde de cost. Dar iaraşi s-a blocat. Şova a anunţat că tronsonul Suplacu de Barcău – Borş are un procent de finalizare de doar 38%. Cu toate acestea, ministrul Marilor Proiecte doreşte o nouă autostradă, de la Sebeş la Turda. Ca nu care cumva să nu existe legătură între Coridorul IV şi Autostrada Transilvania, “construită” de Bechtel. La rândul lui, Coridorul IV este blocat. Corecţiile financiare cerute de Bruxelles anul trecut nu au avut răspuns din România. Şi acum fondurile sunt suspendate. Şova vrea însă ca, aşa blocate cum sunt, să facă o nouă autostradă, de 78 de kilometri. “Noi am făcut un efort, chiar direct al premierului, să construim Sebeş – Turda... Sunt 78 de kilometri şi am demarat deja procedura de transformare a SF-ului (n.r. ¬ studiului de fezabilitate) pentru drumul expres în autostradă. Am găsit finanţare, autostrada va costa între 800-900 de milioane de euro, finanţare din fonduri UE. Autostrada va fi gata în 2015”, a explicat Şova.

Este adevărat, pentru Sebeş ¬ Turda există un studiu de fezabilitate. 50 de milioane de euro au costat SF-urile pentru drumurile expres pe care le vroia Ludovic Orban prin 2008. Aşadar, punct şi de la capăt. Proiecte să avem, drumuri la ce ne mai trebuie? (I.B.)

×
Subiecte în articol: constructii autostrada