x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectul legii sănătăţii, motiv de moţiune de cenzură

Proiectul legii sănătăţii, motiv de moţiune de cenzură

de Magda Marincovici    |    Gabriela Antoniu    |    08 Ian 2012   •   21:00
Proiectul legii sănătăţii, motiv de moţiune de cenzură

Deputatul PSD Nicolae Banicioiu (foto) a solicitat ieri PDL si UDMR sa re­nun­te la ideea asumarii raspunderii pe L­e­gea sanatatii, el men­t­i­o­nand ca este necesar un consens politic pentru un astfel de proiect, concretizat intr-un pact. Banicioiu a spus ca, in caz contrar, PSD ar putea initia o mo­tiune de cenzura.

"Evident, vom consulta partene­rii nostri din Uniune, PNL si PC, si vom pro­pune o mo­tiune de cenzura, sper ca nu se va ajunge acolo", a adaugat Nicoale Banicioiu. El a cri­ticat o serie de prevederi din proiectul Legii sa­na­tatii, precum si faptul ca proiectul ar fi fost postat pe site-ul Presedintiei pentru dezbatere. Potri­vit lui Ba­ni­cioiu, proiectul "bulver­seaza" siste­mul de asigurari din Romania si nu ar trebui sa treaca fara dezbatere in Par­la­ment. USL va demara, potrivit lui Nicolae Ba­ni­cioiu, dezbateri cu re­pre­zentantii colegiilor medicilor si cu asociatiile de pacienti.

Pe de alta parte, termenul pre­va­zut pentru dezbaterea proiectului le­g­ii sanatatii se prelungeste de la 30 de zile la "cat va fi necesar", a anuntat mi­nistrul Sanatatii, Ladislau Ritli. "Chiar daca termenul prevazut pentru dezbaterea publica a acestei legi este de 30 de zile, acesta va fi prelungit cat va fi necesar. Proiectul de lege cadru este foarte amplu, schimba ra­dical anumite mecanisme de fi­nan­tare, de organizare a spitalelor, medi­ci­na primara, pachetele de servicii de baza, programul national de sa­na­tate. Mecanismul de gestionare a su­melor va fi altul, pentru ca forma de or­ganizare a spitalelor va permite acest lucru. De asemenea, gesti­o­na­rea prin casele de asigurari a banilor va fi mult mai eficienta...".

Proiectul legii sanatatii revizuieste pa­chetul de servicii medicale de baza si "medicamentele foarte scumpe prescrise pentru alte boli decat cele pentru care sunt autorizate", reduce nu­ma­rul zilelor de spitalizare, "care, la noi, este de sapte zile in medie, iar in UE, de trei zile", a mai precizat mi­nistrul Ritli. Pana la 6 februarie, la Ministerul Sanatatii sunt programate consultari pe tema proiectului legii sanatatii cu asociatiile profesionale, asociatiile civile, patronate si sindicate.

×
Subiecte în articol: observator