x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROMOVARE / Ilie Botoş, şef adjunct la Contrainformaţii Militare

PROMOVARE / Ilie Botoş, şef adjunct la Contrainformaţii Militare

de Gabi Golea    |    29 Ian 2009   •   00:00

Generalul cu două stele Ilie Botoş a fost numit, potrivit unor surse militare, în funcţia de director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării.



Această promovare într-un post foarte important în cadrul Ministerului Apărării Naţionale nu a fost făcută publică până aseară. Ilie Botoş (foto) a condus Parchetul General în perioada 2003-iulie 2006, succedând în funcţie lui Joiţa Tănase. La schimbarea puterii după alegerile din 2004, el şi-a păstrat funcţia, fiind agreat atât de Monica Macovei, cât şi de Traian Băsescu. În scandalul fugii lui Omar Hayssam a demisionat împreună cu directorii serviciilor secrete (SRI, SIE, "Doi şi un sfert"). Prin schimbarea şefilor serviciilor secrete s-a încercat o domolire a întrebărilor legate de complicităţile instituţiilor statului în "expedierea" peste graniţă a teroristului nr. 1 al României. În cererea de demisie, procurorul general a invocat "motive personale". Interesant este că dintre demisionari, Ilie Botoş şi Virgil Ardelean au căzut în picioare. Astfel, Ilie Botoş a fost reactivat printr-o procedură rapidă la gradul de general de brigadă şi a obţinut un post puţin vizibil, dar bine plătit în Ministerul Apărării.

AVANSARE ÎN GRAD

El a fost şef serviciu în Direcţia Legislaţie şi Asistenţă Juridică, având, potrivit declaraţiei de avere, un salariu lunar de circa 4.500 de euro. În 2007, la un an şi jumătate de la demisia din fruntea Parchetului General, a fost avansat de Traian Băsescu la gradul de general maior cu două stele. Intrarea în structura Direcţiei de Informaţii a Armatei este apreciată de surse militare drept o revenire a lui Botoş într-o funcţie de prim-plan, foarte importantă, în care nu se putea accede fără acordul lui Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: observator ilie botos