x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Propunerile PC : TVA diferenţiată, ministere mai puţine, agenţii desfiinţate

Propunerile PC : TVA diferenţiată, ministere mai puţine, agenţii desfiinţate

08 Iun 2010   •   00:00

România ar trebui să sisteze până la sfârşitul anului achiziţiile de bunuri şi mijloace fixe în aparatul administrativ central şi local, cu excepţia spitalelor, se arată în setul de propuneri realizate de Partidul Conservator ca alternativă la măsurile de guvernare.

Printre măsurile cu efect ime­diat, PC a identificat sistarea investiţiilor programate, care nu au ca efect cre­area de locuri de muncă şi nu aduc bani la buget (case, sedii de instituţii, locuri de agrement etc.) şi nealocarea finanţării de la buget pentru fondul de salarii al societăţilor şi regiilor de stat nepro­fitabile. Acestea ar trebui restructurate şi scoase la vânzare.

Alte măsuri urgente sunt transferul ba­nilor destinaţi pilonului doi de pensii private către bugetul de pensii de stat şi neimpozitarea profitului reinvestit prin aplicarea amortizării mij­loacelor fixe achiziţionate şi eli­mi­narea impozitului minim pe afa­ceri.

Conservatorii propun un număr mai mic de ministere şi desfiinţarea tu­turor agenţiilor şi transferarea activităţii lor în cadrul mi­nisterelor de resort. Angajaţii vor fi evaluaţi de firme de specialitate europene şi numai cei competenţi vor fi menţi­nuţi pe posturi. Astfel va scădea fondul de salarii cu 10% anul acesta şi 15% până la sfârşitul pri­mului trimestru al anului 2011.

Legea eva-ziunii fiscale ar trebui modificată în paralel cu modifica­­rea legii responsabilităţii funcţiona­rului public, în sensul înăspririi pe­dep­selor pentru eva­ziune şi al atragerii răspunderii pentru funcţiona­rul care o aplică incorect sau dis­cre­ţionar.

În paralel, conservatorii pro­pun un sistem fiscal care să sti­­mu­leze înfiinţarea de firme noi prin impozi­tarea progresivă a profitului: impo­zit zero în primul an, impozit de 8% în al doilea an, im­po­zitare de 16% din al treilea an de funcţionare.

PC pro­pune o serie de reduceri pentru fir­me­le care-şi plătesc taxele şi impozitele în avans. Şi regimul TVA ar trebui mo­dificat, astfel încât taxa să fie plă­tită la 30 de zile de la încasa­rea facturii.

Conservatorii susţin in­trodu­cerea de TVA diferenţiată: 0% la me­dicamente, 5% la alimentele de bază, 10% la servicii şi produse şi 30% la produse şi servicii de lux. Programul conţine o serie de măsuri pentru utilizarea mai bună a fondurilor europene, reconversia forţei de muncă sau amânarea plăţii TVA la facturările emise de furnizori societăţilor care implementează proiecte cu finanţare nerambursabilă până la momentul intrării proiectului în perioada de exploatare.

Citiţi:
Propunerile PC la pachetul de măsuri guvernamentale: "Schimbarea la faţă - o necesitate istorică" - format pdf

×
Subiecte în articol: observator