x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protecţia consumatorilor, pe platforme SOL

Protecţia consumatorilor, pe platforme SOL

de Alina Botezatu    |    27 Aug 2015   •   12:00
Protecţia consumatorilor, pe platforme SOL
Sursa foto: Pentru domeniul bancar, BNR va înfiinţa Centrul de soluţionare alternativă a litigiilor, a cărui activitate va fi coordonată de un Colegiu de Coordonare

Guvernul a adoptat, ieri, noi regulementări privind protecţia consumatorilor. Acestea creează cadrul juridic prin care reclamaţiile consumatorilor împotriva comercianţilor vor putea fi soluţionate către entităţile care aplică proceduri de soluţionare alternativă a litigiilor (SAL) utilizând platforme online speciale (SOL).

Astfel, Executivul introduce în legislaţia românească prevederile Directivei 2013/11/UE privind soluţionarea alternativă a litigiilor în materie de consum.

Acestea vor fi aplicate litigiilor naţionale şi celor transfrontaliere privind obligaţiile din contractele de vânzări sau în contractele de prestări de servicii din toate sectoarele comerciale (de la cumpărăturile din magazin până la credite, vacanţe şi la asigurările achiziţionate online).

“Pentru ca procedura SAL să fie disponibilă şi uşor accesibilă, la nivel european se va institui un instrument on-line, platforma SOL, care va fi un site interactiv, gratuit şi disponibil în toate limbile oficiale ale instituţiilor Uniunii Europene”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Pentru derularea procedurilor SAL, în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va fi înfiinţată o nouă structură, care va fi subordonată Înaltului Funcţionar Public.

Dacă autorităţile cu responsabilităţi în domeniul protecţiei consumatorilor nu vor înfiinţa entităţi SAL, structura responsabilă cu derularea procedurilor SAL din cadrul ANPC va avea şi un astfel de rol.

Aceste prevederi erau menţionate într-un proiect de lege iniţiat de ANPC, în toamna anului trecut, şi completat de BNR şi de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, în acest an.

În condiţiile în care România este ultima ţară din UE care nu a transpus în legislaţie aceste reglementări, deşi termenul limită era 9 iulie, Executivul le-a aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă, care ulterior va fi adoptată de Parlament printr-o lege. (Alina Botezatu)

Consiliul de Mediere susţine, încă din luna mai, că ANPC-ul nu poate înfiinţa entităţi SAL, deoarece acestea nu pot fi înfiinţate de instituţii de stat şi de autorităţi care reglementeată domeniul.

×