x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protejaţi copacii! - Ordonanţă pentru spaţiul verde

Protejaţi copacii! - Ordonanţă pentru spaţiul verde

de Iulia Barbu    |    12 Iun 2008   •   00:00
Protejaţi copacii! - Ordonanţă pentru spaţiul verde

Aprobarea amendamentelor la Ordonanţa de urgenţă 114/2007 privind protecţia mediului este o izbîndă tîrzie, dar binevenită a autorităţilor. Ministerul Mediului anunţa marţi, printr-un comunicat de presă, că iniţiativa a avut succes, fiind aprobată de Executiv.



Aprobarea amendamentelor la Ordonanţa de urgenţă 114/2007 privind protecţia mediului este o izbîndă tîrzie, dar binevenită a autorităţilor. Ministerul Mediului anunţa marţi, printr-un comunicat de presă, că iniţiativa a avut succes, fiind aprobată de Executiv. Pe scurt, completările aduse ar trebui să pună la adăpost spaţiile verzi, grădinile zoologice, botanice sau parcurile. Reducerea suprafeţelor acestora sau strămutarea lor este interzisă indiferent de regimul juridic al terenurilor. Fie el retrocedat sau nu, domeniu public sau privat, terenul îşi păstrează statutul. Construcţiile pe aceste terenuri sau modificările de suprafaţă au devenit istorie. De altfel, schimbarea destinaţiei terenurilor devine infracţiune, iar obligaţia de a nu modifica regimul terenurilor revine atît persoanelor fizice şi juridice, cît şi autorităţilor publice locale.

SEMNALE. Jurnalul Naţional a relatat în nenumărate materiale de presă modul în care, prin retrocedări şi cumpărări de drepturi litigioase noii proprietari distrug parcuri, institute de cercetare sau spaţii verzi. Băieţii deştepţi din imobiliare au creat adevărate suveici prin vînzări repetate şi modificări de planuri urbanistice zonale. Toate din cauza unei legislaţiei permisive şi a unor autorităţi îngăduitoare. S-au aranjat în tot acest timp retrocedări în institute de cercetare, parcuri şi s-au luat bani frumoşi.

Legea Mediului a fost pusă la zid luni de zile. Forma finală nu a reuşit să treacă de Senat. “Pentru a avea spaţii verzi ai nevoie de voinţă politică. Senatorii n-au fost de acord cu protejarea zonelor verzi, punînd pe primul plan proprietatea privată. Ei au vrut ca terenurile proprietate privată să fie exceptate de la lege, putîndu-se astfel construi pe ele”, declara la acea vreme Lucia Varga, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului. Lupta s-a dus pe articolul 71 al ordonanţei, articol care interzice schimbarea destinaţiei terenurilor pe care sînt amenajate spaţii verzi, indiferent de statutul juridic al terenului. În luna ianuarie, ordonaţa a fost repinsă de Senat, deşi Guvernul aprobase şi atunci varianta corectă a legii. Săptămîna viitoare, Ordonanţa 114 va trebui să treacă de votul Comisiei Administrative din Camera Deputaţilor.

×
Subiecte în articol: verde!