x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest spontan la poarta bazei americane de la Mihail Kogălniceanu

Protest spontan la poarta bazei americane de la Mihail Kogălniceanu

11 Iun 2010   •   00:00

Protestele la poarta bazei americane de la Mihail Kogălniceanu continuă. Framaco Epic Metiş JV SRL este societate comercială românească care are ca acţionar principal compania Metis Epic Adi Ortakligi. Acestă companie a câştigat licitaţia pentru lucrările din baza Mihail Kogălniceanu.



De fapt, compania este o subsidiară a societăţii cu acelaşi nume din capitala Turciei, Ankara. Framaco România are doar cinci angajaţi, mai mult ca sigur cetăţenii turci din board-ul director. În patrimoniu nu are nimic, au lucrat doar cu câteva utilaje care sunt aduse din Turcia pe un export temporar care nu îi aparţin. În anul 2008, Framaco Epic Metiş a început lucrările în perimetrul fostei Brigăzi 34 Mecanizate, viitoarea Bază Militară Permanentă Înaintată cu o capacitate de 1.600 de militari. Cum societatea nu avea nimic în patrimoniu, lucrările au fost efectuate cu subcontractori români.

Situaţia a devenit critică anul acesta când mai multe companii româneşti au demarat proteste şi au acţionat în judecată Framaco pentru datorii cumulate de anul trecut. Primul protest a avut loc pe 15 februarie, când mai multe autotrenuri ce aparţin Preconel Trans SRL au blocat intrarea în bază. Au urmat o serie de procese intentate de Analog Trans care, în final, a ajuns la o înţelegere cu Framaco şi a primit o mare parte din banii datoraţi. Pe lista datornicilor mai sunt şi alte companii cum ar fi: Transmar SRL, Himalaya 2008 SRL, Preconel Trans şi Urbis SRL. Framaco a plătit cu ţărâita sumele datorate către subcontractorii săi. Vineri, 11 iunie, aproximativ 30-40 de persoane au făcut un nou protest la poarta bazei americane. Oamenii sunt sau au fost angajaţi ai companiei Himalaya 2008 SRL.

Administratorul acestei companii, Vasile Gurău ne-a declarat: "Am încheiat un contract cu Framaco care s-a derulat timp de un an şi patru luni. I-am furnizat forţă de muncă. Mai exact am avut muncitori necalificaţi care au lucrat în bază cu ora. Contractul s-a încheiat la sfârşitul anului trecut, dar plăţile nu s-au mai efectuat din luna august 2009. Avem de recuperat conform facturilor acceptate la plată, 585.000 ron. În plus, conform articolului cinci din contractul încheiat între noi şi Framaco, în cazul în care facturile nu sunt plătite în 15 zile de la emitere sunt prevăzute penalităţi care pot depăşi valoarea sa. Aşa că în afară de suma de pe facturi, în cele aproximativ opt luni de întârzieri la plată, Framaco mai are de plătit încă 1.421.000 ron. I-am acţionat în judecată pe cei de la Framaco pentru a ne recupera aceste sume şi îmi este teamă că responsabilii turci vor părăsi ţara şi nu ne mai recuperăm nimic de la această companie. Muncitorii noştri sunt disperaţi şi au declanşat un protest spontan. Ei au cerut socoteală conducerii companiei turceşti vineri dimineaţă".

×
Subiecte în articol: observator