x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proteste, ameninţări, revendicări

Proteste, ameninţări, revendicări

de Diana Scarlat    |    25 Mai 2009   •   00:00

Sindicaliştii din chimie şi petrochimie cer redresarea Oltchim, Poşta vrea majorare salarială şi ameninţă cu proteste, iar "Sed Lex" ameninţă cu greva şi boicotarea alegerilor europarlamentare.



Sindicaliştii din chimie atrag încă o dată atenţia asupra consecinţelor economice şi sociale pe care le-ar avea diminuarea drastică a producţiei societăţii Oltchim Râmnicu-Vâlcea. Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) cere autorităţilor să se implice cât mai repede cu putinţă pentru preluarea instalaţiei de Piroliză de la Arpechim Piteşti, astfel încât să se poată salva la timp producţia societăţii Oltchim.

Combinatul a încheiat primul trimestru cu pierderi de 28 milioane de lei, de aproape opt ori mai mari faţă de rezultatul negativ din perioada similară a anului trecut, iar pentru acest an se estimează pierderi de 151,7 milioane de lei, mai mici cu 35,14% faţă de rezultatul negativ de 234 milioane de lei din 2008.

BOICOTAREA EUROPARLAMENTARELOR
În continuarea acţiunilor de protest, statisticienii afiliaţi la "Sed Lex" ameninţă cu greva şi cu boicotarea alegerilor europarlamentare. Confederaţia a declanşat conflictul de muncă şi a anunţat că va intra în grevă de avertisment joi, apoi în grevă generală, pe 4 iunie, această formă de protest putând însemna boicotarea alegerilor europarlamentare. Sindicaliştii cer plata unor sporuri şi a orelor suplimentare.

Media salarizării în cadrul Institutului Naţional de Statistică şi a unităţilor subordonate este de 720 de lei brut, adică sub valoarea salariului minim brut pe economie pentru studii liceale, de 900 de lei. Absenţa salariaţilor sistemului naţional de statistică de la organizarea alegerilor ar putea duce la "vicierea" rezultatelor la europarlamentare sau chiar la repetarea lor.

AMENINŢARE CU DEMISIA
Şi sindicatul din Poşta Română anunţă proteste, dacă salariile nu vor fi majorate. Deputatul Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Poşta Română, a declarat astăzi că se vor organiza ample acţiuni de protest în toată ţara, dacă ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, nu-şi va da acordul pentru majorarea salariilor celor 35.000 de angajaţi ai Companiei de Poştă.

Prezent la Marşul Factorilor Poştali de la Vaslui, deputatul Brătianu a spus că îşi va da demisia şi din PSD dacă nu va reuşi să-şi onoreze promisiunile de majorare salarială pentru angajaţii din Poştă, după ce nu şi-a putut convinge colegii să accepte plata celei de-a 13-a pensii.

×
Subiecte în articol: observator