x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protestul magistraţilor amână "Valiza"

Protestul magistraţilor amână "Valiza"

15 Sep 2009   •   00:00

Procesul de la Curtea de Apel Cluj în care finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, este judecat, alături de alte cinci persoane, pentru dare de mită, a fost amânat, la termenul de astăzi, pentru data de 6 octombrie, din cauza protestului magistraţilor.



La Curtea de Apel Cluj ar fi trebuit să aibă loc un nou termen în procesul "Valiza", însă magistratul care trebuia să judece cazul a anunţat că dosarul a fost amânat pentru 6 octombrie din cauza protestului judecătorilor.

Niciunul dintre cei judecaţi nu s-a prezentat la acest termen de la Curtea de Apel Cluj, potricit Mediafax. Gigi Becali a fost deferit justiţiei, în decembrie anul trecut, de procurorii anticorupţie în dosarul "Valiza", alături de alte cinci persoane, între care şi selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă.

Gigi Becali este acuzat de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Selecţionerul Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului. Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 11 mai 2008, finanţatorul clubului Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare - aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", susţine DNA.

Cele 1,7 milioane de euro găsite în valiza aflată la Teia Sponte au fost sechestrate printr-o ordonanţă din 8 mai 2008.

Procesul în dosarul "Valiza", în care Gigi Becali şi Teia Sponte sunt acuzaţi că ar fi oferit jucătorilor de la Universitatea Cluj aproape două milioane de euro pentru a câştiga meciul cu echipa CFR Cluj a început în 21 ianuarie.

Gigi Becali a depus, în 20 ianuarie, o cerere de strămutare a dosarului, la instanţa supremă, arătând că motivul principal al solicitării îl reprezintă "animozităţile" cu Arpad Paszkany şi că actul de justiţie în dosarul "Valiza" ar putea fi afectat. Această solicitare a fost respinsă. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator